Lennukid teevad pilvedesse auke, tekitades vihma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukid teevad pilvedesse auke, tekitades vihma
Lennukid teevad pilvedesse auke, tekitades vihma Foto: SCANPIX

USA atmosfääriuuringute keskuse tehtud uuring näitas, et lennukid tekitavad pilvedesse auke ning selle tagajärjel võib vihma või ka lund sadama hakata.

Teadlased on nende auguliste pilvede üle juba pikka aega pead murdnud, kirjutab Live Science.

Mitmed väljaanded on avaldanud fotosid suurlinnade kohal olnud pilveaukudest, mis tekitasid spekulatsiooni, et need on tulnukate tekitatud.

Kuid nüüdne uuring näitas, mis pilveauke ja sademeid tekitab.

«Neis pilvedes olevad niinimetatud ülijahutatud veepiisad jäävad vedelasse olekusse ka miinuskraadide juures. Kui lennuk lendab läbi neid veepiisku sisaldava pilve, siis muutub õhk seal veelgi jahedamaks ning piisad sajavad kas siis vihma või lumena alla,» selgitas atmosfääriuurija Andrew Heymsfield.

Heymsfieldi sõnul leidub sellise ülijahutatud veepiiskadega pilvi rohkem Lääne-Euroopa ja Vaikse ookeani loodeosa kohal.

Heymsfield ja ta kolleegid tegid Denveri rahvusvahelise lennujaama kohal  pilvedega katse. Nad lendasid koos mõõtmisinstrumentidega läbi pilve, jättes augu maha.  Esialgu ei paljastunud mitte midagi erilist.

Hilisem maal tehtud uus uuring tõi aga anomaalia esile – pilves märgati vedelas olekus piiskade ühte kohta kogunemist.

«See tähendas seda, et lennuk sõna otseses mõttes «käivitas» pilve, lennates sellest läbi,» lisas Heymsfield.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles