Lendavad maod – väljamõeldis või tegelikkus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chrysopelea madu
Chrysopelea madu Foto: Wikipedia.org

Lendavaid madusid seostatakse fantaasia või siis Hollywoodi filmidega, kuid mõnes Lõuna-ja Kagu-Aasia džunglis on nad reaalsus.

Chrysopelea maod kasutavad edasiliikumiseks õhuvoole, kuid tegelikult nad lennata ei oska, kirjutab National Geographic.

«Paljude arvates on lendavad maod fantaasia, sest madusid tavaliselt lendamisega ei seostata. Siiski on need maod võimekad paraglaiderid,» selgitasid zooloogid.

Uus uuring näitas, et need maod keeravad õhku tõusmiseks end sabaosaga J-kujuliselt ümber puuoksa. Puult ära tõugates võtavad aga S-kuju. Õhus olekul ta keha lameneb ning lõpuks on ta C-kujuline, mis võimaldab tal õhupadja luua.

Zooloogide kinnitusel suudavad lendmaod õhus paremini edasi liikuda kui nende imetajatest ekvivalendid lendoravad.

Teada on viit liiki lendmadusid. Siiani on nende eluviisi kohta üsna vähe andmeid, kuid teadlased on veendunud, et need maod elavad puulatvades ning eriti sealt madalamale ei lasku.

Kõige väiksemate lendmadude pikkus on umbes 61 sentimeetrit ja kõige pikemate oma 1,2 meetrit.

Lendmadude toitumine sõltub nende elupiirkonnast. Teada on, et nad söövad näiteks närilisi, konni, linde, nahkhiiri ja sisalikke.

Nad on kergelt mürgised, kuid oma väga väikeste mürgihammaste tõttu inimesele siiski kahjutud.

«Me ei tea veel täpselt nende lendamismehhanismi, kuid loodus on neile kaasa andnud suurepärased akrobaatilised omadused. Nad liiguvad õhuvoolude abil puult puule, ilma et peaks maapinnale tulema,» selgitasid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles