Caravaggio jäänused tehti kindlaks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caravaggio jäänused tehti kindlaks?
Caravaggio jäänused tehti kindlaks? Foto: SCANPIX

Itaalia arheoloogide sõnul võisid nad lõpuks jõuda jälile 400 aastat tagasi surnud kunstniku Michelangelo Caravaggio jäänustele.

Nende abil loodetakse lahendada saladus, kuidas see kuulus mees suri, kirjutab archaeology.com.

Pärast pikaajalisi uuringuid on arheoloogid 85 protsendi ulatuses kindlad, et Toskaanas asuva kiriku krüptist leitud inimjäänused on Caravaggio omad.

Nelja Itaalia ülikooli teadlased uurisid 200 Porto Ercole´i kirikust leitud inimluud.

Arheoloogid kasutasid süsinikmeetodit, tegemaks kindlaks luud, mis kuulusid 30. eluaastates surnud meestele. Caravaggio suri 1610. aastal 39-aastasena.

Luudest eraldatud DNAd võrreldi Caravaggio praegu elavate järglaste DNAga.

Antropoloog Giorgio Gruppioni sõnul avastasid nad tegelikult vaid ühe luudekomplekti, mis võib kunstniku oma olla.

Caravaggio surma asjaolud on siiani selgusetud. Välja on pakutud, et ta tapeti, kuid võis surra ka süüfilisse või malaariasse. Osa uurijaid on aga veendunud, et ta värvides sisaldunud mürgine plii ladestusid ta organismis, tappes teda aeglaselt.

Uurijate kinnitusel leidus analüüsitud luudes suures koguses pliid ning teisi metalle, mida Caravaggio ajastu värvides kasutati.

Michelangelo Caravaggio oli tuntud oma keevaverelisuse ja äkilisuse tõttu. 1606. aastal põgenes ta Roomast, kuna tappis kõrtsikakluses ühe mehe.

Teadlased soovivad Caravaggiole korraliku matuse korraldada, kuid enne pannakse ta jäänused Porto Ercole`i kirikusse vaatamiseks.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (29. september 1571 – 18. juuli 1610) oli itaalia maalikunstnik.

Caravaggio valgusekäsitlus mõjutas kogu Euroopa 17. sajandi maalikunsti. Ta kasutas oma maalidel niinimetatud keldriluugivalgust, kus valgus on suunatud ülevalt vasakult kompositsiooni keskmesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles