Uuring: äärmuslikest egoistidest saavad tihti juhid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurtest eneseimetlejatest saavad tihtipeale juhid.
Suurtest eneseimetlejatest saavad tihtipeale juhid. Foto: SCANPIX

Äärmuslikke eneseimetlejaid on elanikkonnast ligi üks protsent ja tihtipeale satuvad nad juhtivatele ametikohtadele, selgus Norra ärijuhtimiskõrgkooli BI juures tehtud uuringust.

Doktorikraadi taotlev Christian Enger Gimsø selgitas majanduslehele Dagens Næringsliv, et tunnustusvajaduse, võimu- ja mõjukuseiha tõttu tundub juhipositsioon ühe nartsissisti jaoks just kõige sobilikum koht ühiskonnas.

Samas ei pruugi äärmuslik eneseimetleja doktorandi sõnul juhina kõige efektiivsem olla. Näiteks võib taolise juhi tõttu kannatada töötajate loovus või siis isegi suureneda haigestumine ja töölt eemalolek.

Negatiivsete tagajärgede põhjuseks võib olla haiglaslikule nartsissistile iseloomulik ülbus, enesekesksus, ülikõrge enesehinnang, puuduv empaatiavõime ja kalduvus kasutada teisi oma eesmärkide saavutamiseks.

Juhtimisest rääkides on tagasihoidlikkus alahinnatud, märkis Gimsø. «Parimad juhid on tihtipeale need, kellest me midagi kuulnud pole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles