Püramiidide kiviplokkide transportimise saladus lahendati?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püramiidide kiviplokkide transportimise saladus lahendati?
Püramiidide kiviplokkide transportimise saladus lahendati? Foto: SCANPIX

Hollandi Amsterdami ülikooli teadlased on enda sõnul lahendanud Egiptuse püramiidide müsteeriumi, mille üle on ajaloolased pead murdnud juba aastasadu.

Teadlased on püüdnud kindlaks teha, kuidas püramiidide ehitamiseks kasutatud suured kivilahmakad kõrbesse veeti, kirjutab Daily Mail.

Varem on välja pakutud, et iidsed egiptlased kasutasid suuri puust kelke, mille abil kive edasi veeti. Samas on see aga üsna keeruline ja raske viis, kuna tegemist on liivase kõrbealaga.

Amsterdami ülikooli teadlased tegid katseid uurimaks, kuidas hiiglaslikud kiviplokid ja ka suured kujud suudeti ühest kohast teise vedada.

Laboratooriumikatsed näitasid, et kui kelke liigutati märjal liival, oli seda märgatavalt kergem teha kui kuival liival. Uurijate sõnul ei tekkinud märjast liivast kelkude ette takistusi nagu kuiva liivaga.

Uuring näitas, et liiva tuleb kasta piisavalt, kuid mitte üle, sest siis muutub raske koorma vedamine keeruliseks ja see jääb liiva kinni.

Teadlaste kinnitusel toetab nende avastust ka iidsest hauakambrist leitud seinamaaling, millel on näha ühte isikut kastmas liivast pinda puidust kelgu ees.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles