«Mona Lisa» maalid on maailma esimene 3D-pilt?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mona Lisa» vasakul ja «Prado Mona Lisa»
«Mona Lisa» vasakul ja «Prado Mona Lisa» Foto: SCANPIX

Saksamaa kunstiasjatundjate väite kohaselt on Itaalia renessansikunstniku Leonardo da Vinci loodud «Mona Lisa» kaks maali maailma kõige esimene 3D-pilt.

Kaks «Mona Lisat» on peaaegu identsed koopiad ning nende kõrvuti panemine tekitab optilise sügavusemulje, edastab Daily Mail.

Kunstnik olevat nii loonud kolmemõõtmelise kujutise nagu tänapäeval tehakse kolmemõõtmelisi joonistusi, mida saab vaadata läbi punaste ja siniste klaaside.

Selle ebatavalise teooria käisid välja Saksa kunstiasjatundjad Claus-Christian Carbon ja Vera Hesslinger.

Nende arvamuse kohaselt tegi da Vinci korraga kaks «Mona Lisat», millet üks on kuulus originaal ja teine koopia, mis kannab nime «Prado Mona Lisa». See asub Hispaanias Madridis Prado muuseumis.

Teadlased uurisid mõlemat maali. Nad leidsid, et kahe maali perspektiivis on üliväike erinevus.

«Kui me panime kaks maali kõrvuti, siis ilmnes kohe väga väike, kuid samas nähtav prespektiivivahe. See vahe on just nii lai nagu inimsilmade vahe,» selgitasid asjatundjad.

Carbon lisas, et see on eriti hästi näha Prado versioonil, kuna sellel on väike tool, mida algsel «Mona Lisal» ei ole.

See tool lubab arvata, et maali looja, kelleks tõenäoliselt on da Vinci, on kogu kompositsiooni nihutanud pisut vasakule võrreledes Louvre`is asuva originaalmaaliga.

Kui neid kahte maali kõrvuti vaadata, tekib kujutis, nagu oleks tegemist ühe kolmemõõtmelise pildiga.

Samas ei ole teada, kas da Vinci lõi stereoskoopilise kunstiteose kogemata või teadlikult.

«Mona Lisa» maali modelliks oli väidetavalt Itaalia Firenze siidikaupmehe naine Lisa Gherardini, kes poseeris maali jaoks 1503 – 1506.

Leonardo da Vincit tunti nii maalikunstniku kui ka skulptori, arhitekti, muusiku, matemaatiku, inseneri, leiutaja, anatoomi, geoloogi, kartograafi, botaaniku ja kirjanikuna.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles