Vaata, millise foto tegi EstCube Eestist!

Arko Olesk
, TLÜ/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EstCube-1 foto Eestist
EstCube-1 foto Eestist Foto: Estcube / Mart Noorma

Täpselt aasta kosmoses olnud Eesti esimene satelliit EstCube-1 jäädvustas mõned nädalad tagasi lõpuks foto Eestist.

«Oleme lõpuks aru saanud, kuidas satelliit käitub, ja suudame seda juhtida,» võtab kosmosekuubiku esimese aasta kokku Mart Noorma, satelliidiprojekti eestvedaja.

Kuigi see resümee ei pruugi kõlada just muljetavaldavalt, on vastastikuse arusaamise lihvimine olnud sadu töötunde nõudnud ülesanne. Tänu sellele, et ka satelliit ise teab nüüd igal hetkel täpselt, kus ta on ja mida teeb, on olnud võimalik teha ka juuresolev foto Eestist.

Foto on vaid paari nädala vanune, kuigi viimastel kuudel ei takistanud Eesti pildile püüdmist mitte satelliidi suutlikkus, vaid meid katnud pilved.

Õnneks saabus pilved laiali ajanud kevad Eestisse enne, kui satelliidi stardist täitus aasta, ja nii saab EstCube’i tiim esitleda Eesti kosmosevaateid tänasel uhkel aastapäeva pressiüritusel, kus meeskonnaliikmed annavad ülevaate aasta jooksul tehtust.

Aasta tagasi 7. mai varahommikul kell 5.06 startis Eesti esimene satelliit EstCube-1 Prantsuse Guajaanast Euroopa kanderakett Vega pardal kosmosesse. Kell 7.06 eraldus satelliit Vega pardalt oma orbiidile. Sellest hetkest alates lendab ESTCube-1 kiirusega 7,46 kilomeetrit sekundis keskmiselt 650 km kõrgusel maapinnast.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles