Viikingid jõudsid Madeirale?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viikingilaeva koopia
Viikingilaeva koopia Foto: SCANPIX

Seni arvatakse, et Portugali meresõitjad olid esimesed, kes 15. sajandil Madeira saarestikku jõudsid.

Kuid hiljutine hiireluude leid lubab oletada, et viikingid jõudsin sinna sajandeid enne portugaallasi, edastab Daily Mail.

Teadlaste arvates tõid viikingid hiired kaasa, need jõudsid Maderia saarestiku saartele ning tekitasid ökoloogilise katastroofi hävitades kohalikud linnud.

Uurimine paljastas, et hiired jõudsid Madeirale umbes 1000. aasta paiku, mis on neli sajandit Portugali kolonistidest varem.

Sellisele järelduse lubasid teha Madeira saare idaosast Ponta de São Lourençost leitud hiirejäänused.

Majorcal asuva Vahemere instituudi ja Tenerifel asuva Laguna ülikooli teadlased analüüsisid kahte komplekti hiireluid, millest teine pärines ajavahemikust 900 – 1030 pKr. Need on kõige varajasem tõend hiirte kohta Madeiral.

 «Madeira praeguste hiirte mitokondriaalne DNA on sarnane Skandinaavia ja Põhja-Saksamaa hiirte DNAga, kuid mitte Portugali hiirte omaga,» teatas uurija Josep Antoni Alcover.

See näitas, et hiired ei saabunud Madeirale koos esimestes Portugali uusasunikega 1419. aastal.

«Just hiireluude vanus viis mõtted viikingitele. Samas ei ole viikingite jõudmise kohta Madeirale mitte ühtegi legendi, müüti ega ülestähendust. Võimalik, et edasised uuringut aitavad selgust tuua,» sõnas uurija.

Kui viikingid tõesti Madeirale jõudsid, siis tekitasid nad seal suured ökoloogilised muutused.  Arvatakse, et esimesed sinna jõudnud inimesed küttisid söögiks linde, kahandades nende populatsiooni märkimisväärselt.Samuti raiuti maha enamik metsast.

Laevadel «jänestena» saabunud hiired paljunesid Madeira saarestikus kiiresti ning tekitasid omakorda mitmete linnuliikide väljasuremise.

Teadlaste sõnul suri välja kaks kolmandikku kohalikest linnuliikidest ning mitu loomaliiki.

Wikipedia: Madeira on Atlandi ookeanis Aafrikast umbes 600 kilomeetri kaugusel asuv saarestik.

Saarestiku elanikud on portugallased ja see on Portugali autonoomne piirkond.

Madeira on vulkaanilise tekkega. Saarestiku suurim, Madeira saar on suure, üle kuue kilomeetri kõrguse kilpvulkaani veepealne osa.

Viikingid olid Muinas-Skandinaavia meresõitjad, kelle kultuuri õitseaeg oli umbes 8. – 11. sajandini.  

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles