Teadlastel õnnestus salvestada Päikese «muusikat»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlastel õnnestus salvestada Päikese «muusikat»
Teadlastel õnnestus salvestada Päikese «muusikat» Foto: SCANPIX

Briti Sheffieldi ülikooli astronoomidel õnnestus  esmakordselt salvestada Päikese atmosfääris magnetvälja poolt tekitatavat «muusikat».

Teadlased avastasid, et Päikese magnetvälja silmused vibreerivad nagu muusikainstrumentide keeled, tekitades helisid, kirjutab The Telegraph.

Satelliitfotod paljastasid, et sellised silmused võivad olla kuni 96 000 kilomeetrit pikad.

Teadlased töötlesid Päikese magnetvälja silmuste poolt tekitatavat heli selliselt, et see sai inimkõrvale kuuldavaks.

 Professor Robertus von Fáy-Siebenbürgeni sõnul on tegemist üsna harmoonilise «muusikaga».

«Päikese «muusika» võimaldab seda tähte uue nurga alt uurida. Samuti saame uut informatsiooni Päikese pinnal toimuvate protsesside kohta,» lausus uurija.

Kuna Päikese pöörlemine on eri laiuskraadidel erinev, siis tema magnetvälja jõujooned põimuvad. Selle tõttu purskuvad magnetvälja silmused Päikese pinnalt välja, tekitades laike ehk päikeseplekke ja protuberantse ehk gaasi- ja plasmajugasid.

Päikese aktiivsuse kavades tekivad niinimetatud päikesetormid, mis võivad elektroonikaseadmeid ja satelliite kahjustada.

Fáy-Siebenbürgeni arvates aitab Päikese «muusika» protuberantse ja päikesetorme paremini ette ennustada.

«Need magnetvälja silmused vibreerivad küljelt-küljele nagu oleks tegemist kitarrikeeltega. Kuid mõnel puhul võib nende vibratsioon olla ka ette-taha, siis meenutab nende hääl puhumisinstrumentide poolt tekitatavaid helilaineid,» selgitas astronoom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles