Kes ehitas Stonehenge`i?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stonehenge
Stonehenge Foto: SCANPIX

Suurbritannias asuva megaliitehitise Stonehenge`i saladusi alates sellest, kes selle ehitas kuni selleni, milleks seda kasutati, ei ole suudetud seni lõpuni lahendada.

Briti Buckinghami ülikooli uurijate sõnul ühe mõistatuse nad lahendasid nüüd, edastab Huffington Post.

«Aastaid on küsitud, et miks Stonehenge on just seal, kus ta on. Nüüd leidsime vastuseid,» teatas arheoloog David Jacques.

Möödunud aasta oktoobris viisid Jacques ja ta kolleegid Stonehenge`ist ligi kolme kilomeetri kaugusel läbi väljakaevamisi leides ränikivist tööriistu  ning ürgveiste luid.

Süsinikmeetodil uurimine näitas, et Amesbury alad, kus asub ka Stonehenge, olid pidevalt inimasutatud alates 8820. aastast eKr.

Uurijate sõnul on Amesbury seega Briti saartel vanim pidevalt asutatud koht.

Leid lubab oletada, et Stonehenge`i ehitasid iidsed Briti saarte hõimud, kes elasid seal tuhandeid aastaid.

Varasema teooria kohaselt rajasid selle megaliitehitise niiöelda tühjale kohale Kesk-Euroopast Briti saartele ümber asunud sisserändajad.

«Leiud näitavad, et neoliitikumi niiöelda revolutsiooni käivitajaks ei olnud sisserändajad vaid kaua aega koha peal elanud. Immigrandid ei muutunud 6. sajandil ühiskonda küttide-korilaste omast põllupidajate omaks. Kohalikud arenesid selliselt, et nad hakkasid maad harima, ehitama, monumente rajama ja neis ka tseremooniaid läbi viima,» selgitas Jacques.

Uuring paljastas ka selle, et enne kui hakati kivist Stonehenge`i rajama ehitati ajavahemikul 8820 – 6590 eKr suuri puitmonumente.

«Stonehenge`i ala oli teede ristumiskoht ning keskus, kuhu tuldi lähedalt ja kaugelt,» nentis teadlane.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles