Jääkarud võivad aidata ülekaalulisuse vastases võitluses

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkarud
Jääkarud Foto: SCANPIX

Taanis tehtud uuring näitas, et jääkarude geenid ja organismi toimimine võivad aidata inimeste südame ja veresoonkonna haiguste raviks ja ülekaalulisuse ennetamiseks leida uusi viise.

Uuring heidab valgust jääkarude väga rasvasele toitumisele ja selle mõjust nende loomade organismile, edastab mtv.fi.

Teadlased loodavad, et edasised uuringud aitavad jääkarude DNA abil leida viisi inimeste ülekaalulisuse tõrjumiseks. Inimeste südame ja veresoonkonna haigusi kui ülekaalulisust põhjustavad samad geenid.

Arktilistes oludes elvate jääkarude menüü on väga rasvarikas. Kui inimesed sööksid nii rasvast toitu, ei elaks nad kuigi kaua. Jääkarude kehakaalust üle poole moodustab rasv ja nende loomade kolesteroolitase on väga kõrge. Samas aga ei kannata need loomad südame ega veresoonkonna haiguste käes.

«Nagu jääkarudel, on ka üsna paljude inimeste menüü rasvarikas. Kui saame jääkarude geenidest rohkem teada, võime leida viisi, kuidas inimeste puhul liigset ülekaalu kui ka sellest tingitud haigusi ennetada,» sõnas Taani teadlane Rasmus Nielsen.

Uurijate arvates peitub jääkarude tervise saladus geenimutatsioonis. Jääkarudel on karmides talvistes tingimustes elades tekkinud sinna sobiv seedesüsteem.

Kuna arktilistel aladel võib joogivee leidmine raske olla, siis saavad jääkarud vajaliku vee kui sulatavad kehas ladestunud rasva, mille kõrvalsaaduseks on vesi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles