Haiti vetest võidi leida Kolumbuse laeva Santa Maria vrakk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christoph Kolumbuse lipulaeva Santa Maria mudel
Christoph Kolumbuse lipulaeva Santa Maria mudel Foto: Wikipedia.org

Allveearheoloogide sõnul võib Hati vetest leitud laevavrakk olla kuulsa maadeavastaja Christoph Kolumbuse lipulaev Santa Maria.

See on üks kolmest laevast, millega Kolumbus 1492. aastal Põhja-Ameerikasse jõudis, edastab Huffington Post.

«Veealune geograafia ja topograafia ning arheoloogilised leiud lubavad oletada, et tegemist on just kuulsa lipulaeva Santa Maria jäänustega,» sõnas ekspeditsiooni juht Barry Clifford.

Clifford ja ta meeskond leidisd laevavraki juba kümme aastat tagasi, kuid alles nüüd said aru, et tegemist võib olla kuulsa alusega.

Kolumbus sõitis 25. detsembril 1492 Haiti lähedal Santa Mariaga karidele. Meeskond oli sunnitud maale minema ning eluasemed rajama.

Asjatundjate sõnul oli see esimene eurooplaste asundus Põhja-Ameerikas alates 11. sajanandist kui viikingid rajasid küla Newfoundlandile.

Kolumbus andis kohale nimeks La Navidad (Jõulud), kuna laevaõnnetus leidis aset just nende pühade ajal. Ta pöördus alusel La Niña Hispaaniasse tagasi, jättes 39 meeskonnaliiget, kes olid laevareisi jaoks liiga haiged, sinna elama.

Kolmas alus La Pinta oli ülejäänud kahest eraldunud.

Aasta hiljem saabus Kolumbus tagasi 17 laeva ja 1200 mehega, kuid asundus oli maha põlenud ning sinna jäänutest mitte kedagi enam elus.

2003. aastal leidis Clifford ja ta meeskond La Navidadi asunduse jäänused. See lubas oletada, et ka lipulaeva jäänused peavad kuskil sealsetes vetes olema.

«Vraki täielik uuring annab uut informatsiooni Kolumbuse Põhja-Ameerikasse jõudmise kohta,» lausus Clifford.

History Channel teeb aluse uurimisoperatsioonist dokumentaalfilmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles