Geoloog: fosforiidi uurimine ei tähenda kohe kaevandamist (1)

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Puura.
Erik Puura. Foto: Sille Annuk.

Fosforiidi küsimust peab arutama, aga meil tuleb omada selleks piisavalt teadmisi, arvab Tartu Ülikooli arendusprorektor, geoloog ja keskkonnateadlane Erik Puura.

Ta rääkis saates «Vabariigi kodanikud», et paljude poolt kardetud fosforiit ja selle kaevandamine on meie ajalooline mälu ja sellel on suur psühholoogiline taust.

«Näha siin kolli selle materjali mõttes kindlasti ei tasu, just nimelt see emotsionaalne taust vajabki põhjalikku selgitamist,» arvas Puura.

Ta märkis, et maavarasid on võimalik kasutada nii, et jätkuks nii olevikuks kui ka tulevikuks, aga targas ja intelligentses riigis on need võimalused olemas, ta tõi näiteks Põhjamaad, kus on tugevad riiklikud geoloogiateenistused, kes kannavadki selle eest hoolt ning uurivad erinevaid keskkonnaaspekte.

«Seadused ise ei hakka tööle, tööle hakkavad targad inimesed, ma arvan, et need targad inimesed on meil Eestis olemas, aga neil ei ole põhimõttelist ülesannet antud,» arvas saatekülaline, rõhutades, et täiesti väär arusaam on see, et uurimine tähendab juba kaevandamist või et teadlane on äraostetav, Põhjamaade geoloogiateenistuste hea näide peaks saatekülalise arvates olema meile eeskujuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles