Michigani järvest leiti hästi säilinud laevavrakk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1898. aasta oktoobris suure tormiga põhja läinud kaubalaev
1898. aasta oktoobris suure tormiga põhja läinud kaubalaev Foto: SCANPIX

USAs asuvast Michigani järvest leiti üle 100 aasta tagasi tugeva tormiga põhja läinud laeva vrakk.

Allveearheoloogide kinnitusel on see aurulaev tänu külmale järveveele väga hästi säilinud, kirjutab AP.

1898. aasta oktoobris põhja läinud 90-meetrise puidust laeva L.R. Doty lastiks oli vili. Laev oli teel USAst Chicagost Kanadasse Ontariosse.

«L.R. Doty sattus tugevasse tormi, kus lainete kõrgus ulatus üheksa meetrini. Lisaks sadas  lumelörtsi ja jäidet ning nähtavus oli praktiliselt null,» lausus Wisconsini allveearheoloogia ühingu arheoloog Brendon Baillod.

L.R. Dotyt ei päästnud ka see, et ta oli üsna uus laev ning kereosa kaitsesid terasplaadid.

Arvatakse, et viljalaevale sai saatuslikuks selles tormis väikesele kuunarile Olive Jeanette`ile appiminek. L.R. Dotty kõik 17 meeskonnaliiget ning kaks laevakassi Dewey ja Watson hukkusid.

Baillod` sõnul otsis ta seda laevavrakki 20 aastat. Esialgu arvas ta, et laevajäänused on Milwaukee rannast umbes 72 kilomeetri kaugusel lõunas, kuid nüüdne leid paljastas, et need on lähemal.

1991. aastast alates tuli kaluritelt teateid, et nende võrgud jäävad ligi 100 meetri sügavusel oleva objekti külge kinni.  Kuid siis ei olnud sukeldujatel vajalikku varustust, et seda uurida.

Tänapäevase tehnoloogia abil aga saadi kinnituse, et tegemist on 112 aastat tagasi hukkunud laevaga.

Sukeldujad leidsid laevavraki Michigani järve savisest põhjast ühes tükis. Nende suureks üllatuseks oli ka viljalast alles.

«Arvame, et Doty on hästi säilinud väga külma ja puhta järvevee tõttu. Samas on ta nii sügavalt, et pinnapealsed tormid teda ei kahjustanud. Selle tõttu võivad olla ka meremeeste surnukehad säilinud. Meie andmetel oli meeskond kogunenud masinaruumi kui laev põhja läks,» lisas Baillod.

Michigani järve põhjas olev laev on nüüd Wisconsini osariigi omand. Laeva ei plaanita üles tõsta, kuna õhu juurdepääsu korral hakkaks see väga kiiresti lagunema.

Baillod` arvates on Michigani järve põhjas umbes 500 uurimist väärt laeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles