Neutroni avastamise eest saadud Nobeli preemia medal pannakse oksjonile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Chadwick
James Chadwick Foto: Wikipedia.org

Briti füüsikule James Chadwickile 1935. aastal neutroni avastamise antud Nobeli preemia medal pannaks täna oksjonile.

Oksjon leiab aset USAs New Yorgis ning Sotheby´s oksjonimaja asjatundjate sõnul võib medali ja sellga kaasas oleva diplomi hinnaks kujuneda 200 000 – 400 000 dollarit, edastab Huffington Post.

Sotheby`s oksjonimaja esindaja Selby Kifferi sõnul on see tähtis mäletusese millegi leidmise kohta, mis on nii väike, et seda ei ole palja silmaga näha.

Neutronid on aatomi tuumas olevad laenguta osakesed.

Chadwicki uuringud mängisid tähtsat rolli Manhattani projektis, mis oli Teise maailmasõja aegne USA valitsuse projekt, mille eesmärgiks oli luua USA esimene aatompomm.

16. juulil 1945. aastal pandigi Mexico osariigi kõrbes esmakordselt tuumapomm plahvatama.

Chadwick ennustas, et neutroni avastamine mõjutab ka vähiravi.

«Ta lootis, et ta avastus aitaks meditsiinis. Ta invetseeris Nobeli auhinnaraha selleks, et uurida neutronteraapia võimalusi,» sõnas Kiffer.

Chadwicki perekond müüs teadlase Nobeli medali ja diplomi 20 aastat tagasi ühele numismaatikule. Nüüd pani numismaatik need asjad oksjonile. Võimalik, et ta sai selleks innustust DNA asvastaja Francis Crickile 1953. aastal antud  Nobeli medali müügist. Cricki medali eest maksti aasta tagasi oksjonil kaks miljonit dollarit.

Samas jõuavad Nobeli medalid üsna harva oksjonitel müüki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles