Koaalad «kallistavad» puid, et end jahutada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koaala
Koaala Foto: SCANPIX

Austraalia Melbourne`i ülikooli uuring näitas, et puude «kallistamine» aitab koaaladel end jahutada.

Teadlased kasutasid uuringus termaalkaameraid, mis paljastasid, et kuuma ilmaga liiguvad loomad puudel neisse kohtadesse, mis on jahedamad, kirjutab BBC.

Samuti suruvad koaalad oma keha tugevalt vastu puud.

Teadlasi huvitas, kuidas koaalad oma kehatemperatuuri reguleerivad  ning leiti, et nad teevad seda puude abil.

Termaapildid paljastasid, millised osad puudel jahedamad on.

Koaalade kehatempertuuri uuring on osa suuremast teadusuuringust, milles uuritakse kliimamuutuse mõju Austraalia maismaaloomadele. Selle aasta alguses oli Austraalias kuumalaine, mis mõjutas mitmel viisil ka loomi.

Kui teadlane Natalie Briscoe ja ta kolleegid uurisid koaalade käitumist, jäi neile silma, et talvisel ajal olid loomad puudel üsna kõrgel.  Kui aga saabus suvi ja kuumad ilmad, liikusid koaala puudel madalamale.

Uuring näitas, et kui õhutemperatuur oli 39 soojakraadi, siis puud olid seitsme kraadi võrra jahedamad.

«Koaalade puude «kallistamine» viis mõttele, et nad jahutavad end sel viisil,» sõnasid uurimisgruppi kuulunud teadlased.

Meeskond kasutas termaakamerat ning tegi koaaladest ja puudest väga kuumal päeval pildid.

«Kui neid termaalpilte vaadata, siis on kohe selge, mida koaalad teevad. Koaalad on puu kõige jahedamas osas. Kui meil oleks termaalnägemine, oleksime juba ammu selle jälile jõudnud,» sõnasid teadlased.

Nad lisasid, et jahedad puud aitavad koaaladel väga palavas ellu jääda.

James Cooki ülikooli teadlane Justin Welbergen tõi võrdluseks, et näiteks Austraalia nahkhiirtel ei ole sellist kohastumust ning kuumalaine võib nad tappa.

Welbergeni sõnul hukkus Queenslandis selle aasta alguse kuumalaine ajal 45 500 nahkhiirte hulka kuuluvat lendrebast.  Nad küll määrivad oma tiibu ilaga, kuid see ei pruugi aidata.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles