Maast 16 valgusaasta kaugusel asub võimalik eluks sobiv planeet

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus planeedist Gliese 832c
Kunstniku nägemus planeedist Gliese 832c Foto: space.com

Austraalia New South Walesi ülikooli astronoom Robert Wittenbyer avastas Maast 16 valgusaasta kauguselt planeedi, mis on üsna tõenäoliselt eluks sobiv.

Gliese 832c nimeks saanud planeet liigub punase kääbustähe Gliese 832 ümber, tehes tiiru 32 päevaga, edastab ibtimes.co.uk.

Võrdluseks: meie Linnutee galaktika laius on umbes 100 000 valgusaastat ning meile lähim täht Proxima Centauri asub 4,35 valgusaasta kaugusel.

Tegemist on planeediga, mille mass on vähemalt viis korda Maa massist suurem, kuid väiksem kui Uraanil ja Neptunil.

Teadlaste sõnul on see planeet oma tähest sama kaugel kui Maa Päikesest. Just see asjaolu annab lootust, et seal on elu võimalik.

«Gliese 832c-l võivad olla Maaga sarnased temperatuurid ning pinnas, kuid aastaaegade erinevused on väga suured. Kuid atmosfäär on tihedam kui teistel niinimetatud super-Maadel. Ei ole teada, kas see ikka elu võimaldab,» selgitas astronoom.

Nimetatud planeet asub eluks oletatavalt kõlbulike planeetide tsooni siseosa äärel saades oma tähelt nii palju energiat nagu Maa saab Päikeselt.

Teadlaste arvates võib olla see eluks sobilik just seda ümbritseva atmosfääri tõttu, mis loob vajalikud tingimused.

«Gliese 832c on seni leitud Maa sarnastest planeetidest kõige parem kandidaat,» selgitati.

Maaga sarnasuse indeksi alusel on Gliese 832c sarnasus meie planeediga üsna suur. Ülejäänud kaks Maaga sarnast planeeti on Kepler-62e ja Gliese 667 Cc.

Eluks sobilike eksoplaneetide nimekiri on sel aastal märgatavalt täienenud. Selles on nüüdseks 23 super-Maaks nimetatavat planeeti.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles