Rämpstoit võib kahjustada lõhnataju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rämpstoit võib kahjustada lõhnataju
Rämpstoit võib kahjustada lõhnataju Foto: SCANPIX

Rämpstoitu seostatakse eelkõige ülekaalulisusega, kuid uus uuring näitas, et see võib kahjustada ka lõhnataju.

USA Florida ülikooli teadlased leidsid, et suure kalorsusega, kuid vähe kasulikke toitaineid sisaldav toit mõjutab nina lõhnaretseptoreid, edastab Daily Mail.

Uurijad tegid hiirtega katsed, mis näitasid, et rämpstoitu saanud katseloomadel halvenes lõhnataju ning nad ei suutnud tunda enam spetsiifilist lõhna.

«See avastus laiendas ülekaalulisuse uuringuid uues suunas. Tegemist oli esimese korraga, mil leiti seos ebaõige toitumise ja lõhnataju kaotamise vahel,» selgitas lõhnateadlane Nicolas Thiebaud.

Katses anti hiirtele kuue kuu jooksul suure rasvasisalduse, kuid vähese kasulike toitainete sisaldusega toitu. Samuti õpetati neile, et kui nad teatud lõhna ära tunnevad, saavad nad tasuks vett.

Rämpstoitu saanud hiirtel kulus lõhna ja vee seose äraõppimiseks kauem aega kui kontrollgrupi hiirtel, kes said tavapärast toitu.

Kui uurijad lisasid uue lõhna, siis rämpstoitu saanudl hiired ei suutnud seda lihtsalt tunda, kuna nende lõhnataju oli kahjustatud.

Uurija Debra Ann Fadool selgitas, et kui rämpstoitu söömud hiired läksid tagasi tavapärase toitumise juurde, siis nende varasem lõhnataju ei taastunud, vaid jäi kahjustatuks.

«Hiirtel, kes olid rämpstoidul, said lõhnaneuronid 50 protsendi ulatuses kahjustada. Selle tõttu kahanes nende lõhnatundlikkus märgatavalt,» selgitasid uurijad.

Edaspidi tahavad nad uurida, kas rämpstoidust loobumine, normaalse kehakaalu saavutamine ja treenimine aitavad kajustatud lõhnataju taastada.

Samuti tahetakse uurida, kas suur kogus suhkrut mõjub lõhnatajule sama kahjustavalt kui rämpstoit.

Arenenud riikides on rämpstoidust tingitud kehakaaluprobleemid väga laialdased. Tervishoiusüsteemides tuleb ülekaalust tingitud haiguste tõttu teha suuri lisakulutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles