Rusikatervitus ja viska viis levitavad vähem baktereid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prifysgol Aberystwythi ülikooli teadlased David Whitworth ja Sara Mela näitamas rusikatervitust ja kätlemist
Prifysgol Aberystwythi ülikooli teadlased David Whitworth ja Sara Mela näitamas rusikatervitust ja kätlemist Foto: SCANPIX

Briti Walesi Prifysgol Aberystwythi ülikooli uuring näitas, et ebatraditsiooniliste tervituste nagu rusikatervitus ja viska viis puhul levib vähem baktereid.

Samas on käesurumise puhul bakterite levik märgatavalt suurem, edastab latimes.com.

Rusikatervistus on 20 korda hügieenilisem kui käesurumine ning kümme korda hügieenilisem viska viis.

Aberystwythi ülikooli teadlased David Whitworth ja Sara Mela kinnitasid, et tavalise kätlemisega levib 20 korda enam baktereid kui rusikatervitusega.

Katsealustele anti steriilsed kummikindad ning nad panid oma käed Escherichia coli bakterite sekka. Katsealused surusid siis kätt, viskasid viis ning tegid rusikatervitust.

Uuring näitas, et kätlemisega anti keskmiselt edasi 124 miljonit bakterit. See oli ligi kaks korda enam kui anti edasi viska viiega ning umbes 20 korda enam kui rusikatervitusega.

Uurijate sõnul on bakterite levik käesurumisel suurim, kuna kokku puutuvad suured nahapinnad.

«Mida suuremad on kokkupuutuvad alad, seda enam baktereid levib,» sõnasid teadlased.

Samuti mängis rolli see kui kaua käetervitus kestis. Kätlemine kestis kõige kauem – kolm sekundit. Ülejäänud kätlemisviisid vähem aega.

Uuring näitas ka seda, et kui näiteks rusikatervitust pikendati, siis levis rohkem baktereid.

Oma rolli mängib ka see, kui tugev või nõrk kätlemine on. Teadlased mõõtsid dünamomeetri abil kätlemiste tugevust. Leiti, et keskmise tugevusega kätlemine ja tervitamine andis edasi vähem baktereid kui tugev kätlemine ja tervitamine.

Teadlaste sõnul tegid nad oma katse üsna steriilses keskkonnas, kuid tegelikus elus ei liigu inimesed ringi steriilsete kummikinnastega.

Mela ja Whitworthi sõnul on käe erinevatel osadel erinevad bakterid ning neid on erinev arv.

«Tervise huvides soovitame loobuda kätlemisest ning eelistada rusikatervitust, kuna see on kõige hügieenilisem,» selgitati.

Juba varem on soovitatud panna haiglatesse, kliinikutesse ja teistesse tervisehoiuasutustesse sildid «Kätlemine keelatud. Kätlemisvaba tsoon».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles