WISE teleskoop avastas kuue kuuga 25 000 uut asteroidi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA avastas kuue kuuga 25 000 uut asteroidi
NASA avastas kuue kuuga 25 000 uut asteroidi Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA avastas uue WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer)  ehk laivälja infrapuna uurimisteleskoobi abil poole aastaga 25 000 senitundmatut asteroidi.

95 neist asteroididest on Maast 48 miljoni kilomeetri kaugusel ehk astronoomide sõnul meie planeedi «lähedal», kirjutab foxnews.com.

«Meie õnneks ei kujuta need «Maa lähedased» asteroidid siiski otsest ohtu,» tõdesid astronoomid.

Teadlaste sõnul on asteroidid raskelt tabatavad, kuna nad peegeldavad neid tabavast päikesevalgusest vähem kui viis protsenti.

WISE projektiga seotud teadlaste sõnul annab sellise suure kogus asteroide avastamine palju uut informatsiooni päikesesüsteemi tekke ja arengu kohta.

WISE teleskoop võimaldas teadlastel heita pilgu ka tavateleskoopide jaoks läbitungimatutesse paikadesse.

«Enamik teleskoope võimaldab uurida kosmose kuumi ja eredaid objekte. WISE seevastu jõuab jälile jahedatele ja varjatud objektidele,» selgitas Massachusettsi tehnoloogiainstituudi teadlane Richard Binzel.

Binzel lisas, et nüüd leitud osade asteroidide orbiidid on märgatavalt kaldu.

«Ei saa välistada, et nende puhul on tegemist komeedist järele jäänud tuumaga. Komeedid moodustuvad päikesesüsteemi väga külmadel äärealadel. Hiigelplaneedi Jupiteri gravitatsioon võib neid aga Päikesele lähemale tõmmata. Päikese ligidale jõudnud komeedi jääkate aurustub, tekitades sellele taevakehale iseloomuliku saba,» selgitas astronoom.

WISE teleskoop saadeti välja Califoniast Lompaci lähedal asuvast Vandenbergi õhujõudude baasist möödunud aasta detsembris.

WISE ehitati Utah ülikooli kosmosedünaamika laboris ning see tiirleb 480 kilomeetri kõrgusel, tehes kosmosest pilte iga 11 sekundi järel.

Asteroidide ametlik nimetus oli kuni 2006. aastani väikeplaneedid. Nüüd on nad arvatud Päikesesüsteemi väikekehade hulka.

Asteroiditaolisi kehi, mille läbimõõt on palju väiksem kui üks kilomeeter, nimetatakse meteoorkehadeks.

Praegu on teada umbes 350 000 asteroidi. Nende koguarv arvatakse ulatuvat miljonitesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles