Rahvusvahelises kosmosejaamas leiti planktonit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmo- ja astonaudid ISSil
Kosmo- ja astonaudid ISSil Foto: SCANPIX

Rahvusvahelist Kosmosejaama (ISS) uuriti saastumisohu tõttu ning leiti, et seal on planktonit.

Sellest teatas Venemaa kosmoseagentuuri esindaja Vladimir Solovjov, edastab Itar-Tass.

«Uuringu tulemus oli üllatav. Leidsime mereplanktoni ja teiste mikroskoopiliste osade jäänuseid.  Teeme lisauuringuid,» lisas esindaja.

Mikroorganismid suudavad ISSil vastu pidada pikka aega hoolimata sellest, et gravitatsioon on seal olematu ja kosmiline kiirgus üsna kõrge. Mitmed varasemad katsed on näidanud, et imeväiksed olendid ei jää sellistes tingimustes mitte ainult ellu, vaid suudavad ka paljuneda.

Teadlastele on seni arusaamati, kuidas plankton ISSile jõudis. Oletatakse, et plankton on pärit meeskonnaliikmete isiklikest asjadest või kosmosejaama missiooni jaoks laaditud tarvikutest.

ISSil oleva õhu- ja veevarude ning ruumide puhtust uuritakse regulaarselt kemikaalide, bakterite ja seente suhtes. Selle abil kaitstakse ISSil töötavate kosmo- ja astronautide tervist.

Hooldusprogrammi kuulub ka igasuguste filtrite regulaarne vahetamine.

Meeskond võtab proovid iga kuue kuu tagant ja saadab need Maale laboriuuringuteks. Kui uuringud näitavad saastumist, siis viiakse ISSil läbi desinfitseerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles