Ülikoolid ja arvutifirma hakkavad e-teenuseid arendama

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli arvutiteadlased hakkavad koostöös arvutifirma IBMi ja teiste Euroopa ülikoolidega e-teenuste arenduskulusid vähendama.

Rahvusvahelise projekti eesmärk on vähendada erialaspetsiifiliste e-teenuste väljatöötamise kulusid 40 protsendi võrra, luues selleks spetsiaalse tarkvara.

«Tänapäeval on suurte organisatsioonide infosüsteemid muutunud väga keeruliseks,» rääkis Tartu ülikooli arvutiteaduse instituudi tarkvaratehnika professor Marlon Dumas. «Süsteemi eri osade vahel ringleb tuhandeid teateid ning vahel on isegi tarkvaraarhitektidel raske aru saada, mis süsteemis täpselt toimub.»

«Seetõttu kulub olukorras, kus süsteemis on vaja teha muudatusi – näiteks pakkuda uusi teenuseid – palju aega, mõistmaks, kuidas süsteem hetkel toimib ja mis selles täpselt muutmist vajab,» kirjeldas Dumas.

Projekti eesmärk on töötada välja tarkvara, mis aitaks organisatsioonidel oluliselt vähendada e-teenuste koordineerimisele kuluvat aega ning tõsta uute teenuste väljatöötamise tõhusust.

Tarkvara tehakse kättesaadavaks avatud lähtekoodiga litsentside alusel, mis tähendab, et organisatsioonid üle kogu maailma saavad uut tehnoloogiat rakendada tasuta.

«Projekt võimaldab Eesti arvutiteadlastel teha koostööd Euroopa tippu kuuluvate ülikoolide ning teadus- ja arendusasutustega,» ütles Dumas. «Saame seeläbi oskusteavet ja kontakte, mis on hädavajalikud Eesti arvutiteaduse tõusuks järgmisele tasemele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles