Suri lennuki musta kasti leiutaja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Warren
David Warren Foto: dsto.defence.gov.au

Lennuki musta kasti leiutanud Austraalia teadlane David Warren suri 85-aastasena.

Warren tuli ideele luua lennuandmete salvesti 1953. aastal lennukiga Comet juhtunud õnnetust uurides, kirjutab news.com.au.

Teadlane leidis, et õnnetuse uurijaid võiks aidata see, kui lennu ajal kokpitis toimunu salvestataks.

Warrenil valmis pardasalvestise prototüüp 1956. aastal. Kuid möödus veel aastaid enne kui lennundusametnikud mõistsid kui kasulik see on. Lõpuks võeti need kogu maailmas kasutusele.

Must kast ehk lennuandmete salvesti salvestab lennuki kokpitis toimuvad vestlused, seal kostvad helid kui ka lennuki erinevate süsteemide tööd.

Must kast on tavaliselt lennuki tagaosas, sest seal võib ta kõige vähem viga saada.

Lennuandmed salvestatakse mälukaardile, mille ümber on alumiiniumikiht. Selle ümber omakorda veel 2,2-sentimeetrine ränikiht, mis peaks andmeid tulekahju eest kaitsma. Väljapoolt on andmete säilitaja kaetud paksust roostevabast terasest kestaga. Samuti kasutatakse vahetevahel titaani.

Lennuki vette kukkudes hakkab must kast saatma raadiolaineid, mida saab avastada sonari abil. Must kasti raadiomajakas saab töötada kuni 4,3 kilomeetri sügavusel. Raadiomajakas töötab sagedusel 37,5 kHz ning saadab iga viie sekundi tagant signaali.

Warren sündis 1925. aastal Kirde-Austraalias. Mehe isa hukkus 1934. aastal lennuõnnetuses.

Warren töötas 1952. – 1983. aastani Melobourne´is asuvas kaitse- ja lennundusuuringute laboratooriumis, saades selle juhtivteadlaseks.

2002. aastal andis Austraalia riik talle elutöö eest kõrgeima tsiviilisikutele mõeldud autasu – Austraalia ordeni.

Warrenit jäid leinama ta abikaasa Ruth, neli last ja seitse lapselast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles