Tulnukate signaalid on jäänud märkamata?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulnukate signaalid on jäänud märkamata?
Tulnukate signaalid on jäänud märkamata? Foto: SCANPIX

Kosmoseuurijate sõnul on teiste planeetide ja galaktikate elanikud võinud meiega ühendust võtta, kuid me ei ole seda lihtsalt märganud või sellest aru saanud.

Uurijate arvates võivad meile saadetavad signaalid ja sõnumid olla väga lühikesed ja selle tõttu ei ole neid lihtsalt tähele pandud, kirjutab foxnews.com.

«Tulnukate tehnoloogia võib meie omast ees olla ja selle tõttu saavad nad kiiresti ja lühidalt suhelda. Nad võivad arvata, et meil on sama,» selgitasid teadlased.

Viimased 50 aastat on püütud erinevate abivahendite abil saada tulnukatelt signaali. Siiani ei ole SETI (The Search for Extraterrestrial Intelligence) programmis läbimurret toimunud.

Nüüd käisid teadlased välja idee, milliseid signaale tulnukatelt oodata võiks.

«Mu vanaisal oli kombeks öelda, et rääkimine on odav, kuid viski maksab raha. Ükskõik, millise eluvormiga tegemist on, evolutsioon viib alati parima kohastumuseni. Arvan, et teiste kosmosesfääride elanikud on leiutanud väga efektiivsed suhtlusvahendid, mille abil saab suhelda valgusaastate taha,» sõnas California ülikooli astrofüüsik Gregory Benford.

Uurija arvates ei saada tulnukad oma signaale välja kuhu juhtub, vaid valivad mingi kitsa «koridori».

«Tuhandete tähtede suunas saadetud signaal võtab liiga palju energiat. Arvan, et tulnukate strateegia põhineb  kokkuhoiul ja lühiajalisusel. Teatud ajavahemike järel saadetavad sõnumid on otstarbekamad,» lisas mikrolainete uurija James Benford.

Teadlased on välja käinud hüpoteesi, et pulsarid võivad olla maaväliste tsivilisatsioonide märguanded.

Pulsar on tugeva magnetväljaga kiiresti pöörlev neutrontäht, mis kiirgab elektromagnetlaineid.

«Pulsarite sähvatuste mõned mustrid korduvad, osa mustreist aga mitte. Just need viimased võivad olla maaväliste tsivilisatsioonide poolt saadetud signaalid,» jätkasid uurijad.

Teadlased tõid näiteks kiiresti möödunud raadiosignaalide pursete jada, mida jälgiti 2005. aastal. Hiljem neid enam ei leitud.

«Tegemist oli kolmest sähvatusest koosnenud jadaga. Keskmine sähvatus oli väga võimas, kaks teist aga nõrgemad. Sähvatuse allikas asus Maast 26 000 valgusaasta kaugusel,» jätkati.

SETI programmi uurijate arvates võis tegemist olla mõne maavälise tsivilisatsiooni seiremajaka signaaliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles