Miks pannakse endast sotsiaalmeediasse alastipilte?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miks pannakse endast sotsiaalmeediasse alastipilte?
Miks pannakse endast sotsiaalmeediasse alastipilte? Foto: SCANPIX

Pärast seda kui ilmnes, et iCloud pilveteenusest on varastatud rohkem kui 100 kuulsuse ja staari alastifotosid, käivitus diskussioon, miks inimesed avaldavad endast selliseid fotosid ning kust jookseb privaatsuse piir.

Sotsiaalteadlaste sõnul on endast alastifotode avalikustamine enim levinud vanusegrupis 18 – 24 eluaastat, kirjutab Discovery News.

Selles vanusegrupis 70 protsenti tegeleb endast ja teistest alastifotode levitamisega.  

Ekspertide sõnul on selle põhjuseks inimlik tung olla tähele pandud ja nähtud.

Hiljutises uuringus analüüsiti kogu maailmas tehtud selfisid, ka intiimselfisid.

«Tänapäeva kiires elus ei tunne inimesed end sageli teistega kontaktis või seotud olevat. Nüüdistehnoloogia aga võimaldab kontakteeruda väga kaugel elavate inimestega ning jagatakse endast palju, kaasa arvatud alastipilte,» selgitas USA Vassari kolledži psühholoog Dara Greenwood.

Ta lisas, et samas väljendatakse ennast, oma tundeid ja mõtteid fotograafia kaudu.

Suhtekonsultandi Emily Straubeli sõnul on alastipildid ja seksuaalse sisuga sõnumid üks oma seksuaalsuse väljendamisviise.

«Enamjaolt ei mõelda, mida sellised pildid tulevikus kaasa tuua võivad. Kui enne nende piltide panemist lepitakse kokku mingid reeglid ning kõik on vabatahtlik, siis ei peaks see kellelegi kahju tekitama,» selgitas ekspert.

Straubeli sõnul tahetakse kogeda uusi asju ning selfid on just see fenomen, mis seda võimaldab.

Kui alastipildid jäävad suhte piiridesse, siis tavaliselt enda paljastamist ei kardeta.

«Enamik usaldab oma partnerit ja lähedasi ning selle tõttu ei peeta alastipilte riskiks, see on hoopis flirt,» lausus asjatundja.

Fenomeni käivitajaks on staarid, keda tahetakse jäljendada.

Psühholoogide sõnul on inimtüüpe, mis naudivad selliste piltide tegemist ja levitamist rohkem kui teised. Need inimesed vajavad keskmisest rohkem tähelepanu.

«Nüüdistehnoloogia lubab internetis kuulsust kogeda ka neil, kes tavaelus kuulsad ei ole. Kuid siin on ka ohud kui hakatakse end nägema vaid ühel viisil ning seksapiilsusele pannakse liiga palju rõhku. See tuleb eriti esile teismeliste seas,» selgitati.

Greenwoodi ja Straubeli sõnul on enda näitamine ja ka paljastamine inimese põhijoonte hulgas ning selle tõttu ei ole loota et, et selfide ja alastipiltide tegemise tuhin kiiresti mööduks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles