Video: mida kõike kakaduud suudavad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria Viini ülikooli teadlased jälgisid vangistuses elavaid Goffini kakaduusid (Cacatua goffini) ning märkasid, et nad oskas kasutada keeruliste ülesannete lahendamiseks abivahendeid
Austria Viini ülikooli teadlased jälgisid vangistuses elavaid Goffini kakaduusid (Cacatua goffini) ning märkasid, et nad oskas kasutada keeruliste ülesannete lahendamiseks abivahendeid Foto: Youtube

Teadlaste tehtud videol oleva kakaduu kohta ei saa kindlasti kasutada levinud väljendit «kanaaju»

Austria Viini ülikooli teadlased jälgisid vangistuses elavaid Goffini kakaduusid (Cacatua goffini) ning märkasid, et nad oskas kasutada keeruliste ülesannete lahendamiseks abivahendit, edastab Huffington Post.

Nad tegid rea katseid, mis näitasid, et nimetatud kakaduud oskavad «tööriistu» valmistada ja neid kasutada. Seda õpitakse teistelt kakaduudelt, kes seda juba oskavad.

«Tegemist on esimese korraga, mil saime kinnituse, et nende lindude seas levib «tööriistade» kasutamise oskus,» teatas Viini ülikooli esindaja Stefan Weber.

Viini ülikool koostöös Oxfordi ülikooli ja Saksamaa Max Plancki instituudiga tegid kakaduudega katsed, milles neile jäeti metallsõrestiku taha pähkel ning ka puidust piisavalt pikk puidutükk, millest võetava kepi abil saaks pähkli kätte.

Kakaduu nimega Figaro, kes oli juba aastaid tagasi õppinud kepi kasutamise selgeks, oli katsete näidiseksemplar.

Kakaduudel, kel ei olnud selle abivahendiga varasemat kogemust, lasti jälgida Figaro tegevust. Siis pidid nad ise sama tegema.

Linnud õppisid kiiresti ning kasutasid keppi samal viisil pähkli kätte saamiseks nagu Figaro.

Uurijate sõnul õppisid katses osalenud isased linnud selle triki kiiresti ära, samas aga ei suutnud seda ära õppida emased linnud.

Uurijad rõhutasid, et teised kakaduud mitte ainult ei jäljendanud Figaro meetodit, vaid muutsid selle veelgi efektiivsemaks.

Nad murdsid puitplaadi küljest kepi, mille abil said pähkli kätte.

«See tähendab, et Figaro jälgimine oli neile esmalt vajalik, kuid nad ei jäljendanud teda täpselt, vaid lõid oma variandid. Kakaduud lõid seega oma strateegiad, mis viisid sama tulemuseni,» selgitas bioloog Alice Auersperg.

Šotimaa St. Andrewsi ülikooli teadlase Richard Byrne`i arvates võisid need kakaduud õppida pigem katse-eksituse meetodil, mitte niivõrd ei olnud nutikad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles