Haridusministeerium ei nõustu Sutropi väidetega

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusministeerium Tartus.
Haridus- ja teadusministeerium Tartus. Foto: Lauri Kulpsoo

Haridus- ja teadusministeeriumi (HTM) kõrghariduse ja teaduse asekantsler Indrek Reimand ei nõustu Eesti Keele Instituudi (EKI) direktori Urmas Sutropi väidetega, et instituudi teadusrahastus langeb järgmisel aastal 60 protsenti.

Reimand möönis, et EKI riigipoolne rahastamine kasvas, nagu teistelgi teadusasutustel, kuni 2008. aastani, kui algas majanduskriis. «Alates 2008. aastast on HTMi poolne EKI rahastamine olnud ligikaudu 1,3 miljoni euro ümber. HTM on järjepidevalt taotlenud üldist teaduse finantseerimise kasvu, kuid riigieelarve võimalused seavad alati omad piirid,» lausus Reimand.

«Kindlasti ei vasta tõele Urmas Sutropi väide, et Eesti Keele Instituudi teadusrahastus järgmisel aastal «langeb 60 protsenti». 60 protsendilist langust ei tule EKIs ega teaduses üldisemalt. Teaduse riigieelarveline rahastamine koosneb mitmest komponendist, millest peamised on baasfinantseerimine ning institutsionaalsed ja personaalsed uurimistoetused.»

HTMi asekantsler lisas, et uurimistoetuste taotlusi menetlev Eesti Teadusagentuur on saatnud EKI-le eelotsuse ühe kvaliteedile mittevastava institutsionaalse uurimistoetuse taotluse mitterahuldamise kohta ning kui see jääb rahuldamata, võib EKI kogueelarve ministeeriumi hinnangul väheneda seitse kuni üheksa protsenti. «Kuid nagu öeldud, institutsionaalsed uurimistoetused on vaid üks komponent kogu riigipoolsest rahastusest. Muu riigieelarveline toetus järgmisel aastal kas suureneb või jääb samaks,» märkis ta.

Reimand tõi veel välja, et tuleval aastal suurendatakse teadusasutuste baasfinantseerimist kümne protsendi võrra ning kasvavad ka teised toetused.

Sutropi hinnangul tegeleb haridusministeerium demagoogiaga. Ta ütles, et HTM langetab uurimistoetuste mahtu 60 protsenti ja info selle eelotsuse kohta saadeti EKI-le suvel. Samuti ei ole erilist abi baasfinantseerimise kasvust. «Baasfinantseerimise maht on tänavu meil 110 000 eurot ning selle suurendamine kümme protsenti tähendab meile 11 000 lisandumist. Samas võttis ministeerium palgafondist maha 11 000 selle eest, et läksime üle riigi raamatupidamisele ja raamatupidaja koht kadus, aga tööle tuli võtta finantsjuht. Seega see on nullis.»

EKI direktori sõnul polnud probleem eelnevatel aastatel nii tõsine, kuid kevadel pöördus Eesti keelenõukogu haridusminister Jevgeni Ossinovski poole, kellelt aga vastust rahastamise probleemi kohta pole siiani saadud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles