Martti Raidal: Teaduste Akadeemia presidendi kandidaadid on paljuski sarnased

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kõrge energia füüsika professor Martti Raidal.
Tartu Ülikooli kõrge energia füüsika professor Martti Raidal. Foto: Peeter Langovits

Eesti Teaduste Akadeemia presidendi kandidaadid Mart Ustav ja Tarmo Soomere on oma väljaütlemistes sarnased ning võib eeldada, et väärika akadeemia presidendi selgitab küllaltki võrdne rebimine, leiab Tartu Ülikooli professor, füüsik Martti Raidal.

Raidal, kes sai akadeemia liikmeks 2011. aastal, usub, et hääletustulemused saavad küllaltki võrdsed olema. «Minu arvates on mõlemad kandidaadid väga sarnased,» ütles Raidal.

«Mõne koha pealt on nad ka erinevad. Mart Ustavil on tõenäoliselt rohkem organiseerimiskogemust – on olnud tehnoloogiainstituudi juures ja praegu teeb akadeemias Süvauuringute Instituuti – tema on võib-olla juhina kogenum. Aga põhimõtteliselt räägivad nad väga sarnast juttu,» rääkis Raidal.

Sarnaselt teistelegi akadeemikutele, leidis Raidal, et akadeemia kõige suurem probleem on praegusel hetkel see, et sel puudub Eesti teaduspoliitikas selge väljund. «Akadeemikud ise on väga tublid, väga juhtivatel kohtadel ülikoolides, teevad teadust väga edukalt, aga akadeemial kui organisatsioonil pole väga selget kohta ja see tuleb tekitada.»

See aga ei sõltu tema sõnul üksnes akadeemiast, vaid ka haridusministeeriumist ja poliitikutest. «Sellist ressurssi on rumal raisku lasta,» märkis Raidal.

Eesti Teaduste Akadeemia valib endale uue presidendi juba sel kolmapäeval. Kandidaatideks on esitatud biomeditsiinitehnoloogia professor, praegune TA asepresident Mart Ustav ning merefüüsik, Tallinna Tehnikaülikooli küberneetika instituudi lainetuse dünaamika labori juhataja Tarmo Soomere.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles