Uus allaveelaevaleid näitab, et natsid olid USA rannikule üsna lähedal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa allveelaev U-576
Saksamaa allveelaev U-576 Foto: noaa.gov

Allveearheoloogid leidsid USA idaranniku lähedalt Teise maailmasõja ajast pärineva allveelaeva vraki.

Uurimine näitas, et tegemist on Saksamaa allveelaevaga U-576, mida kasutati Atlandi ookeani lahingutes, edastab iltasanomat.fi.

Ajalooallikate andmetel uputasid USA lennukid U-576  1942. aasta 15. juulil pärast seda, kui nimetatud alveelaev oli uputanud Nicaragua lipu all seilanud aluse Bluefields.

Tegemist oli laevade konvoiga KS-520, mis koosnes 19 kaubaalusest. Neid saatsid USA merevalve laevad teel Floridast Key Westist Virginiasse Norfolki.

Saksa allveelaev ründas konvoisse kuuluvaid aluseid Hatterase neeme juures uputades Bluefieldsi ning kahjustades veel kahte laeva.

U-576 uppus vaid minuteid pärast Bluefieldsi.

Natsi-Saksamaa allveelaeva vrakk leiti Põhja-Carolina ranniku juurest, vaid 200 meetri kauguselt Bluefieldsi vrakist.

Mõlemad alused on rannast 48 kilomeetri kaugusel.

« Atlandi ookeani merelahingud peeti põhjaosas jahedates vetes, samas aga ei teata, et osa neist olid USA rannikule väga lähedal,» selgitas USA ookeani ja atmosfääri administratsioon (NOAA) esindaja David Alberg.

Alveearheoloog Joe Hoyt lisas, et Saksa allveelaev leiti paigast, mis tegelikult on Atlandil peetud lahingualast eraldi.

NOAA andmetel mitte ükski U-576 meeskonna 45 liikmest ei pääsenud eluga. Bluefieldsi meeskonnal õnnestus aga enne aluse uppumist pääseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles