Video: USA mehitamata kosmoserakett plahvatas stardil

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarese plahvatus.
Antarese plahvatus. Foto: SCANPIX

Ühendriikides plahvatas eile kuus sekundit pärast starti mehitamata veolaev Antares, mis oli toimetamas varustust Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS), teatas USA kosmoseagentuur NASA.

Eesti aja järgi ööl vastu kolmapäeva kell 00.22 plahvatas kuus sekundit pärast starti Wallopsi saare kosmodroomilt õhku tõusnud Orbital Sciences Corporationi veolaeva Cygnus kanderakett Antares.

Veolaevas Cygnus oli 2267 kilo varustust ja toiduaineid ISSis viibivale kuuele astronaudile.

Orbital Sciences on 1,9 miljardi dollarilise lepingu kohaselt kohustatud tegema ISSi varustamiseks kaheksa lendu. Õnnetusega lõppenud lend oli järjekorras neljas.

Tegemist on ühega kahest USA ettevõttest, mille NASA valis välja ISS-ile kauba transportimiseks. NASA teiseks partneriks on SpaceX.

Venemaa pakkus Ühendriikidele plahvatuse järel abi varude toimetamisel kosmosejaama.

«Kui esitatakse taotlus ameerika varude kiireloomuliseks toimetamiseks ISS-i meie laevadega, rahuldame selle,» ütles Vene kosmoseagentuuri Roskosmos ametnik Aleksei Krasnov riiklikule uudisteagentuurile RIA Novosti.

Ta lisas, et USA kosmoseagentuur NASA ei ole veel abipalvet esitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles