Liiga kena välimus võib töö saamist takistada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga kena välimus võib töö saamist takistada? Fotol ainus F-1 naismehhaanik, inglanna Antonia Scott, kes töötab Lotuse meeskonnas
Liiga kena välimus võib töö saamist takistada? Fotol ainus F-1 naismehhaanik, inglanna Antonia Scott, kes töötab Lotuse meeskonnas Foto: SCANPIX

USAs Colorado ülikoolis tehtud uuringu kohaselt võib liiga kena välimus takistada naistel  töö saamist.

Sotsiaaluurijate sõnul diskrimineeritakse keskmisest kenama välimusega naisi eriti siis kui nad kandideerivad töökohale, mida tavapäraselt seostatakse meestega, kirjutab Reuters.

«Mõnedes ametites, kus välimus ei mängi mitte mingisugust rolli, võib ilu lausa kahjuks tulla,» tõdesid uurijad.

Ilusad ja seksapiilsed naised saavad näiteks väga harva turvateenistuse juhiks, ehitusmaterjalide müüjaks, kraanajuhiks või majandusjuhiks.

«Väga mehelikeks peetavates ametites ei tule naisele ta kaunis välimus just kasuks. Põhjuseks on levinud arvamus, et ilusa välimusega naised sobivad esindama. Näiteks sekretäriks, vastuvõtu- või infolauatöötajaks, kuid mitte vastutama,» selgitas uurija Stefanie Johnson.

Uuring põhineb vabadel töökohtadel ja neile saabunud sooviavaldustel. Uuringus võeti arvesse ka seda kui pädevad kandidaadid teatud töö jaoks olid.

Uuringus vaadeldi 55 nais-ja meeskandidaadi oskusi ja omadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles