Mesilased on varahommikuti nutikamad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaa Konstanzi ülikooli putukateadlaste tehtud uuringu kohaselt märkavad mesilased varahommikuti kõige paremini nektari korjamiseks sobivaid taimi.

Põhjus võib peituda selles, et hommikuti on mesilaste haistmine parem ning nad suudavad teha uusi lõhnu kindlaks, kirjutab BBC.

Entomoloogide kinnitusel on mesilaste hommikune nutikus arenenud evolutsiooni käigus, aidates neil efektiivsemalt nektarit koguda.

Varasem uuring näitas, et enamikul lilledel on nektarikogus kõige suurem ja spetsiifilise lõhna eritamine kõige intensiivsem just varahommikul.

«Mesilased mäletavad lillede poolt eritatavat lõhna kõige paremini varahommikuti. Ühesõnaga nad on siis nutikamad kui päeva mõnel teisel ajal. Hilisem väiksem nutikus tuleb kasuks, kuna see aitab energiat säästa,» selgitasid teadlased.

Teadlased tegid katse rohkem kui 1000 meemesilasega (Apis mellifera). Nad treenisid mesilasi nektari abil päeva erinevatel aegadel uute lõhnadega harjuma.

Uuringut juhtinud Giovanni Galizia sõnul kontrolliti siis iga mesilase uue lõhna kindlaks tegemise taju.

Varahommikul treenitud mesilased mäletasid nektaritasu saamiseks vajaminevaid lõhnu paremini kui teised mesilased.

Mitmed juba 1960. aastatel tehtud uuringud näitasid, et mesilaste käitumine ja korje efektiivsus sõltub kellaajast.

Näiteks saatis üks teadlane grupi mesilasi lennukiga Pariisist New Yorki ja märkas, et lennuväsimuse ja ajavahe alla kannatanud mesilased säilitasid ka USAs oma Prantsusmaa päevarežiimi.

Kuid nüüdne uuring oli esimene, mis tõestas, et mesilastel on hommikuti parem mälu.

«Arvame, et tegemist on mesilaste ja taimede evolutsioonilise «koostööga». Mesilaste varajane tegutsema hakkamine annab neile eelise samuti nektarist toituvate liblikate, teiste mesilaste ja veel mitmesuguste putukate ees,» selgitasid putukateadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles