NASA plaanib Maad ohustada võivat asteroidi uurida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA plaanib Maad ohustada võivat asteroidi uurida
NASA plaanib Maad ohustada võivat asteroidi uurida Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA plaanib uurida Maaga kokku  põrgata võivat asteroidi, saates sinna sondi.

Praeguste arvutuste järgi on asteroidi 1999 RQ36 kokkupõrke võimalus Maaga üks 1000 vastu, kirjutab foxnews.com.

Maa ja asteroidi kokkupõrge oleks nii võimas nagu oleks korraga õhitud sadu tuumapomme.

1999 RQ36 asteroidi orbiidi uurimine näitas, et kõige tõenäolisemalt võib kokkupõrge toimuda 24. septembril 2182. aastal. Seega on teadlastel küllaldaselt uurimiseks aega.

Asteroidi pinnase uurimine võib aidata tema liikumistrajektoori veelgi täpsemalt määrata.

Kui NASA annab projektile rohelise tule, siis saadetakse tulevikus välja sond, mis peaks seda 540-meetrist kosmoseobjekti uurima.

Missioon, mis hakkab kandma nime OSIRIS-Rex, on üks kahest NASA New Frontiers programmi finalistist. Kuna NASA eelarvet on paaril viimasel aastal kärbitud, siis on paljud uurimisprojektid pandud paremaid aegu ootama.

Teiseks võistlevaks missiooniks on uurimisaluse saatmine Veenusele. NASA kuulutab võitjaks tulnud programmi välja järgmisel aastal.

«Selle asteroidini on lihtne jõuda, kuna ta liigub Maale võrdlemisi lähedal,» sõnas astronoom Michael Drake, kes asub OSIRIS-Rexi juhtima kui see välja valitakse.

Colorados asuva Southwest Research Institute`i planeediteadlase Clark Chapmani sõnul võib Maa ja asteroidi kokkupõrge olla katastroofiline.

«Tegemist oleks väga suure kokkupõrkega nagu sadu aatompomme lõhataks üheaegselt. Selle tagajärjel võib tekkida umbes kümnekilomeetrise diameetriga kraater,» arvas Chapman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles