Siberi printsess suri 2500 aastat tagasi rinnavähki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukoki printsess
Ukoki printsess Foto: Wikipedia.org

Magnetresonantsuuring (MRI) näitas, et 2500 aasta tagasi Siberis elanud noor naine põdes rinnavähki ja see võis ta tappa. 

Altai mägede igikeltsas säilinud ja Ukoki printsessiks kutsutud naise jäänused on Gorno-Altaiski Anohhini muuseumis, edastab Siberian Times.

Teadlaste sõnul oli see naine Siberi Pazõrõki kultuuri esindaja.

Venemaa teadlasi huvitas, mille tõttu naine suri vaid 25-aastaselt. Novosibirskis tehtud magnetresonantsuuring paljastas, et tal oli rinnavähk.

Selle ravimiseks tarbis ta üsna suures koguses kanepit, mille tõttu oli ta tihti narkouimas. Ta hõimukaaslased võisid teda selle tõttu naisšamaaniks pidada, kuna ta suutis «vaimudega suhelda».

Lisaks rinnavähile põdes naine ka luuhaigust osteomüeliiti, mis on mädane luupõletik.

Samuti oli ta tervist mõjutanud ka mitu korda hobuselt kukkumine. Sellele viitavad luumurrud.

Asjatundjate sõnul haigestus naine rinnavähki umbes 20-aastaselt ning see haigus sai talle viis aastat hiljem saatuslikuks.

Printsessi leidis 1993. aastal arheoloog Natalja Polosmak Ukoki kurgaanist. Sellest ka naisele pandud nimi Ukoki printsess.  

«Naise rindade skaneering näitas assümeetrilisi objekte ning ka uurimismasina signaal näitas kummalisust. Nägime, et ta paremas rinnas oli suur kasvaja, mis oli levinud lümfidesse,» selgitasid teadlased.

Nad lisasid, et Pazõrõki ühiskonnas kõrgel positsioonil olnud naise surma üks põhjuseid oli rinnavähk, kuid see ei pruukinud olla surma otsene põhjus.

«Kas rinnavähk tõi surma? Raske öelda, sest tal oli veel teisi terviseprobleeme ja traumasid, mis viitavad üsna kõrgelt, näiteks hobuse seljast kukkumisele,» selgitasid uurijad.

Samas rõhutati, et vähk oli organismis levima hakanud ja selle mõju võis olla kõige suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles