Peagi hakatakse katsetama suuremate kõrvaltoimeteta vähiravi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ehkki kiiritamine tapab vähirakke üsna edukalt, mõjub see kahjulikult ka tervetele rakkudele. Nüüd on Tel Avivi ülikoolis professor Israel Gannoti juhtimisel töötatud välja meetod, mis hävitab spetsiifiliselt just vähirakke, jättes normaalsed keharakud puutumata.

Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator kirjutas Physorgile tuginedes, et uus meetod kasutab kasvajarakkude hävitamiseks kuumust. Vähirakkudega seostuvad vastavale kasvajale spetsiifilised antikehad ja magnetväljale reageerivad nanoosakesed. Kiiresti vahelduva suunaga magnetväljas nanoosakesed vibreerivad ning hävitavad tekitatud kuumusega vähiraku, mille külge nad on seotud.

Meetodi efektiivsust on siiani testitud laboratoorsetes tingimustes ning positiivseid tulemusi on uurijaid saatnud nii kopsu- kui ka rinnavähirakkude puhul. Nanoosakeste ja antikehade kokteil viiakse organismi süstiga ning see väljub teatud aja pärast ilma jälgi jätmata, nii et võimalikud kõrvalmõjud peaksid olema üsna väikesed. 

Kui kliinilised katsed osutuvad edukaks, võib uus meetod saada peagi tavaliseks vahendiks vähivastases võitluses. Lootust annab seegi, et kasutatud nanoosakesed on juba USA Toidu- ja ravimiameti heakskiidu pälvinud.

Gannoti sõnul võib selle meetodiga ravida kõiki vähitüüpe, kui neile iseloomulikud markerid ja antikehad on leitud. Katsed elusorganismidega peaksid professori kinnitusel algama järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles