Luuüdi aitab Alzheimeri tõbe kindlaks teha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luuüdi võtmine.
Luuüdi võtmine. Foto: Wikipedia.org

USA teadlase sõnul aitab luuüdiproov saja protsendi ulatuses Alzheimeri tõbe kindlaks teha.

Uurijate arvates algab Alzheimer tegelikult kümmekond aastat varem, kui ilmnevad esimesed välised märgid, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet Archives of Neurology.

Kuid haigussümptomite ilmnemisel ollakse raviga juba hiljaks jäänud.

Uuringus osales üle 300 umbes 70-aastast patsienti, kellest 114 oli mälu ja mõistus korras, 200 kannatas mäluprobleemide käes ja 102 oli diagnoositud Alzheimer.

Kõikidele katsealustele tehti luuüdi biopsia, mis anti analüüsimiseks arstidele, kes ei teadnud patsientide kohta mitte midagi. Patsientidele ei avalikustatud uuringu tulemusi.

Peaaegu kõigil Alzheimeri põdejatel oli luuüdis proteiinide tase väga kõrge.  Mäluhäirega patsientidel leiti luuüdis Alzheimerile viitavaid muutusi. Kõigil neil tekkis viie aasta jooksul  pärast uuringut Alzheimer.

Luuüdi (ladina keeles medulla ossium) on enamiku selgroogsete, sealhulgas inimese  toruluude õõsi ja käsnolluse õõnsusi täitev aine.

Alzheimeri tõbi on kõige sagedasem dementsuse vorm, mille olulisim riskifaktor on vanus. Haigusele on iseloomulikud intellektuaalsete võimete taandareng ja tõsised mäluhäired.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles