«Kadunud evangeelium»: Jeesusel oli naine ja kaks last

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeesust kujutav fresko
Jeesust kujutav fresko Foto: SCANPIX

Raamatus «Kadunud evangeelium» seisab, et Jeesus oli abielus eksprostituut Maarja Magdaleenaga ning neil oli kaks poega.

Briti muuseumi arhiividest leitud tekstis väidetakse, et Maarja Magdaleena oli Neitsi Maarja prototüüp, edastab Daily Mail.

Aegade jooksul on Maarja Magdaleena rolli vähendatud, kuid 1450 aasta taguse arameakeelse teksti tõlkija, Kanada teadlane Barrie Wilsoni ja Iisraeli-Kanada filmitegija Simcha Jacobovici sõnul mängis nimetatud naine seniarvatust märgatavalt suuremat rolli.

Nende sõnul on Maarja Magdaleenat mainitud varasemates evangeeliumites ning ta oli Jeesuse elu tähtsate hetkede tunnistaja, väidetavalt viibis ka ristilöömise ja ülestõusmise juures.

Lisaks sai tekstist välja lugeda, et Jeesus ei olnud vaid abielus, vaid ka kahe lapse isa. Pere elas Rooma impeeriumisse kuuluval Juudamaal Nazarethis.

Briti muuseum sai iidse käsikirja 1847. aastal isikult, kelle sõnul kingiti see talle Egiptuse St. Macariuse kloostri poolt.

Nimetatud tekst ei ole siiski esimene iidne tekst, milles väidetakse, et Jeesus oli Maarja Magdaleenaga abielus.

Sama oletust käsitlevad näiteks Nikos Kazantzakisi 1953. aasta raamat «The last Temptetion of Christ» ning Dan Browni «The Da Vinci Code».

Briti muuseumi teadlastel kulus iidse teksti tõlkimiseks kuid ning nad kirjutasid sellest raamatu. Raamatu kohta paljastatakse rohkem sel nädalal, mil tehakse teatavaks ka Jeesuse laste nimed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles