Philae püüab ikka komeedile kinnituda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemust Rosettast, Philaest ja komeedist
Kunstniku nägemust Rosettast, Philaest ja komeedist Foto: SCANPIX

Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) komeediuurimise sond Rosetta saatis eile komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko pinnale uurimisrobot Philae.

Philael tekkis probleem puuderlumega kaetud maastikule kinnitumisel, edastab  YLE.

Philael on kaks harpuuni, mille abil kinnituda ning jalgade küljes jääkruvid.

ESA kosmosemissioonide keskusest Saksamaalt Darmstadtist teatati, et öösel katkes raadioside uurimisrobotiga, kuid see pidigi juhtuma. Rosetta ei ole pidevalt Philaega kontaktis.

Philael oli komeedile laskumisega raskusi ning kuigi pesumasina suurune uurimisaparaat on komeedi pinnal, ei saa teadlased kergemalt hingata.

Siiani ei ole Philae end suutnud tugevalt kinnitada ning on oht, et aparaat irdub komeedist ning kaob kosmosesse.

Probleem sai alguse sellest, et kinnistusharpuunid ei töötanud. Kolmest jääkruvist vaid kaks on nüüdseks kinni.

Teadlased murravad pead, mida Philae tugevamaks kinnitamiseks teha saaks. Esmalt on vaja täpsemat informatsiooni Philae asukoha ja olukorra kohta ning siis langetatakse otsus, mida edasi teha.

Üheks võimaluseks on teha uuesti kinnitusharpuunide väljalaskmise katse.

Probleemidest hoolimata on juba saadud komeedist fotosid.

Philae olukorrast saadakse uut informatsiooni siis, kui Rosetta on jälle nii-öelda nägemisulatuses ning Philae edastab Rosettale vahepeal kogutud info.

Rosettalt jõuab see pooletunnise viivitusega Maale. Viivituse põhjuseks on asjaolu, et komeet asub Marsi ja Jupiteri vahel Maast 500 miljoni kilomeetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles