Foiniiklaste iidse linna asukoht tehti kindlaks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foiniiklaste peamised kaubateed
Foiniiklaste peamised kaubateed Foto: Wikipedia.org

Vahemere idarannikul Foiniikias ja hiljem Põhja-Aafrikas Puunias elanud foiniiklaste varaseima Aafrikas asutatud linna Aüza asukoht võidi kindlaks teha.

3500 aastat tagasi eksisteerinud Aüza linna teatakse mõningate kirjalike allikate kaudu, kuid selle täpne asukoht on siiani mõistatus, kirjutab Live Science.

Briti Oxfordi ülikooli ajaloolane Sir John Boardman võttis südameasjaks linna asukoht välja selgitada. Ta uuris selleks kõikvõimalikke kaarte ja dokumente, kus Aüza kohta vihjeid olla võiks.

Varem on oletatud, et see linn asus Tuneesias, hilisemast Kartaagost kaugemal läänes.

Boardmani arvates oli Aüza hoopis Azirisena tuntud paigas, mis on rohkem idapool, Egiptusele ja Foiniikiale lähemal.

Aüza oli sadamalinn, kus foiniiklased esimest korda Aafrikas kanda kinnitasid.

«Aüza ja Azirise vahele saab võrdusmärgi panna. Kirjeldustest on teada, et seal oli olemas hea sadamakoht  ning lihtne sisemaale liikuda,» selgitas Boardman.

Foiniiklased olid meresõitjad, kelle tsivilisatsiooni õitseaeg oli 1550 – 300 eKr. Nad oli tuntud laevaehitajad ja meremehed.

«Nad uurisid Vahemere lääneosa samal ajal kui kreeklased. Võib oletada, et nad olid võistlejad, kuid tegelikult toetasid üksteist,» lausus inglane.

Foiniikia silmapaistvaim kultuurisaavutus oli maailma esimese tähestiku leiutamine  teisel  aastatuhandel eKr. Paljud tänapäeva tähestikud põhinevad mingil määral sellel, kaasa arvatud kreeka ja ladina tähestik.

Ajaloolased ja arheoloogid on pikka aega pead murdnud, kus asus foiniiklaste rajatud Aüza.

Boardman on kindel, et mõistatuslik linn Aüza on sama, mida tunti Azirise nime all.

Foiniikia oli ajalooline maa  Vahemere idarannikul, tänapäeva Liibanoni ja Süüria aladel.  Kolmandal aastatuhandel eKr. asutasid foiniiklased  seal linnriigid – Tüürose, Byblose,  Siidoni, Aradose jt.  Foiniikia vahendas  Egiptuse, Mesopotaamia  ja Väike-Aasia kaubavahetust,  kontrollis kaubandust ja rajas kolooniaid  kogu Vahemere piirkonnas. 8. -7. sajandil allus Foiniikia  Assüüriale, hiljem Babülooniale.  Pärsia võimu all, aastast  538 eKr  toimus  linnade uus tõus.

332 eKr langesid Foiniikia linnad Aleksander Suure võimu alla  ja 64 eKr Rooma valdusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles