Kuidas on seks seotud meeste heade orienteerumisoskustega?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlisaafriklased
Põlisaafriklased Foto: SCANPIX

Teadlaste arvates on meestel paremad navigeerimise ja orienteerumise oskused kui naistel, kuid miks see nii on?

Uue provokatiivse uuringu kohaselt on selle põhjuseks evolutsioon ja seks ehk heade orienteerumisoskustega meestel oli ja on lihtsam leida partnereid ning saada seega ka järglasi, edastab Huffington Post.

«Hea orienteerumine ja navigeerimine viib mehi väga kaugele uusi alasid uurima. Mida kaugemale reisitakse, seda enam võib olla võimalusi leida järglaste saamiseks uusi partnereid,» sõnas USA Utah ülikooli antropoloog Layne Vashro.

Vashro tegi uuringu Aafrikas Namiibias Twe ja Tijma hõimude 120 mehe ja naisega.

Tegemist on hõimudega, mille liikmed liiguvad enamjaolt jalgsi ning neil on seksuaaltabudeta kultuur.

Neis kultuurides saavad mehed lapsi ka nende naistega, kes ei ole nende abikaasad.

Teadlane lasi katsealustel teha arvutis mitmesuguseid käelisi ja orienteerumisoskust nõudvaid ülesandeid. Samuti küsis ta uuritavatelt, mitmes kohas need olid viimase aasta jooksul käinud, kui kaugele nad läksid ning palju neil lapsi on.

Vashro ja ta kolleegid leidsid, et mehed suutsid need katsed läbida paremini kui naised. Lisaks liikusid mehed rohkem ja kaugemale ning külastasid rohkemaid paiku kui naised.

Teadlased avastasid seose meeste orienteerumisülesande hästi tegemise ning selle vahel, kui palju nad liikusid. Kõige paremini lahendasid ülesande enim reisinud mehed.

«Palju reisinud meestel oli keskmisest rohkem lapsi. Seega saab öelda, et meeste paremad orienteerumisoskused tagavad neile suurema partnerite ja laste arvu,» selgitas Vashro.

Mis aga puutus naistesse, siis ei leitud nende orienteerumisoskuste, reisimise ja järglaste vahel seost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles