Maailma kõige võimsam digikaamera aitab tungida tumeda aine saladustesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma kõige võimsam digikaamera aitab tungida tumeda aine saladustesse
Maailma kõige võimsam digikaamera aitab tungida tumeda aine saladustesse Foto: Wikipedia.org

Tšiilisse plaanitakse rajada teleskoop, millel on maailma kõige võimsam digikaamera.

Large Synoptic Survey Telescope (LSST) ehitatakse Tšiili põhjaosas asuvale Cerro Pachóni mäele 2682 meetri kõrgusele, kirjutab mtv3.fi.

Teleskoop, mille põhipeegli laius on 8,4 meetrit, plaanitakse kasutada nii erinevate objektide uurimise kui ka taeva kaardistamise eesmärkidel.

See teleskoop varustatakse maailma suurima ja kiireima CCD-kaameraga. See kaamera teeb 3,2-gigapiksliseid fotosid 20 sekundi tagant.

USA teadusprojekti maksumus on 448 miljonit dollarit (5,4 miljardit krooni). Projektile panid õla alla ka miljardärid Charles Simonyi  ja Bill Gates, kes investeerisid vastavalt 20 miljonit dollarit ja kümme miljonit dollarit.

Aastas loodetakse teha 200 000 fotot.

Seda massiivset informatsiooni kasutatakse «värvifilmi» loomiseks, mille abil uuritakse kosmiliste objektide liikumist ja erksuse muutusi.

Tšiili teleskoop ja selle digikaamera aitavad jälgida nii ohtlike asteroidide liikumist kui ka kaugetes galaktikates asuvaid hiigeltähti.

Samuti tahavad teadlased tungida tumeda aine ja energia saladustesse. Tume aine on astronoomide jaoks siiani mõistatuseks. Siiski on suudetud kindlaks teha, kuidas tume aine on gravitatsioonilises vastasmõjus nähtava ainega.

Tume aine olemasolu avaldub gravitatsioonilise läätse efektis ehk ta kallutab valguskiiri sirgelt trajektoorilt kõrvale.

Astronoomide sõnul on universum täis galaktikaid, tähti, musti auke ja ka tumedat energiat, mis mõjutavad valguskiiri.

Nende niinimetatud gravitatsiooniläätsede puhul kehtib, et mida suurem lääts on ja mida lähemalt valguskiir sellele liigub, seda rohkem kiir kaldub kõrvale.

Astronoome huvitab ka tume energia.

Teadlaste arvates koosneb universum 4,4 protsendist barüonainest, 22  protsendist tumedast ainest ja 73  protsendist tumedast energiast.

Viimasel ajal on astronoomid aga märganud, et universum paisub järjest kiiremini. Nähtavat ja nähtamatut ainet on kokku umbes 27 protsenti, ülejäänud 73 protsenti on see tabamatu tume energia. Paisumist on siiani püütud seletada tumeda energia abil.

Tšiili teleskoobi poolt avastatu on tulevikus kõigile kättesaadav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles