Samoa ja Tonga tsunami põhjustas ebatavaline ilming

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samoa ja Tonga tsunami põhjustas ebatavaline ilming
Samoa ja Tonga tsunami põhjustas ebatavaline ilming Foto: SCANPIX

Möödunud aasta sügisel Samoa ja Tonga saart tabanud tsunami põhjustajaks osutus ebatavaline seismiline ilming.

2009. aastal hukkus Samoa ja Tonga tsunamis 190 inimest, edastab AFP.

Esialgu arvati, et 29. septembril saari tabanud tsunami põhjustas 8,1-magnituudine maavärin Tonga hauaks kutsutud veealusel alal, kus Vaikse ookeani tektooniline plaat sattus kokkupõrkel Tonga tektoonilise plaadi alla.

Maavärin aga ei aidanud selgitada hiigellainete struktuuri ning maavärina epitsentriga oli segadus.

Uurijate sõnul võis 8,1-magnituudisele maavärinale järgneda veel kaks 7,8-magnituudist maavärinat, mis jäid esimese varju. Kuigi teadlased on ka varem maavärinate puhul doominoilmingut täheldanud, on sellel juhtumil veel üks nüanss.

Esimese maavärina epitsenter oli kahe tektoonilise plaadi kokkupõrkekohas, kuid kaks järgmist hoopis sügavamal. Seal merepõhi murdus ja tektoonilised plaadid põrkusid ning vajusid. Merepõhja liikumisel edasi-tagasi võib tekkida ebatavaline tsunami.

Seismoloogid ei olnud varem kokku puutunud olukorraga, milles oleks olnud kolmekordne tektooniliste plaatide kokkupõrge.

Teadlaste sõnul andis avastus uut informatsiooni tsunamide tekke kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles