Vasakukäelised võivad oma aju ehituse tõttu teenida vähem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Harvardi ülikooli uuring näitas, et vasakukäelised inimesed on suurema tõenäosusega sinikraed ning saavad väiksemat palka kui paremakäelised.

Uuring avaldati väljaandes Journal of Economic Perspectives Fall 2014 ning see langes vasakukäeliste kriitika alla, edastab Huffington Post.

Uuringu läbi viinud Josh Goodman selgitas, et käsi on seotud vastas ajupoolkeraga – parem käsi vasakuga ja vasak käsi paremaga.  

«Minu uuring tõendas, et aju erinevate osade aktiivsus mõjutab nii keele- kui matemaatikaoskust. Samas aga ka seda, kui palju täiskasvanuna palka võidakse teenida,» selgitas uurija.

Goodmani sõnul on  ta juba saanud vasakukäelistelt kritiseerivaid ja selgitavaid kirju, milles öeldakse, et ka vasakukäeliste seas on juhtivatel kohtadel olijaid ning hea palga teenijaid.

 Teadlase sõnul ei ole vasaku või parema käega kirjutamine lihtsalt eelistus, vaid see sõltub ajust.

«Millist kätt kirjutamisel ja tegevuses eelistatakse, näitab et aju on vastavalt niiöelda programmeeritud,» selgitas uurija.

Ta lisas, et vasakukäelised ja paremakäelised on enamjaolt sarnased, kuid on siiski ka mõningad silmatorkavad erinevused.

«Olen ise paremakäeline, kuid mu naine on vasakukäeline. Seega püüdsin uuringus olla erapooletu. Tean paljusid intelligentseid vasakukäelisi, kelle seas on ka minu naine,» jätkas uurija.

Erinevused ajutöös on need, mis muudavad vasakukäeliste jaoks mõned asjad raskemaks.

«Vasakukäelised töötlevad informatsiooni erinevalt ning neil on suurem risk düsleksia tekkeks. Samuti on nende matemaatika ja loogika testide kui ka lugemise tulemused pisut halvemad kui paremakäelistel. Selle tõttu võib nende seas olla enam neid, kes teevad füüsilist väiksema palgaga tööd,» teatas Goodman.

Uurija sõnul on vasakukäelistele ka häid uudiseid. Vasakukäelised lapsed, keda kasvatavad vasakukäelised vanemad saavad koolis sama hästi hakkama kui paremakäelised lapsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles