Koobaltklaas lubab oletada kaubaseost iidse Taani ja Vana-Egiptuse vahel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarao Tutanhamoni surimask
Vaarao Tutanhamoni surimask Foto: SCANPIX

Taani arheoloogide uuring näitas, et Taani pronksiajastu koobalthelmed on valminud samas töökojas, kus on valminud ka Vana-Egiptuse vaarao Tutanhamoni surimaski sinine klaas.

See avastus lubab oletada, et iidse Taani ning Vana-Egiptuse ja Mesopotaamia vahel olid 3400 aastat tagasi kaubandussidemed, edastab news.com.au.

Taani ja Prantsusmaa arheoloogid kasutasid uuringus meetodit, mis kannab nime plasmamass spektomeeter, millega analüüsiti 23 klaashelmest, mis pärinevad ajavahemikust 1100 – 1400 eKr.

Need helmed leiti Taani haudadest 19. sajandi lõpul.

Analüüs näitas ka seda, et koobalthelmeste koostis oli samasugune nagu Vana-Egiptuse klaasi koostis. See tähendab, et need mõlemad pärinevad samast piirkonnast.

Taani Moesgaardi muuseumi kuraator Jeanette Varberg sõnas, et suure tõenäosusega pärinevad helmed ja surimaski klaas samast töökojast.

«Tuleb teha veel ka surimaski klaasi analüüs, et täiesti kindel olla,» teatas asjatundja.

Varbergi sõnul näitab klaashelmeste ja klaasi seos otsest kaubasidet iidsete alade vahel.

«See uuring lubab näha uues valguses kui kaugele Vana-Egiptuses ja Mesopotaamias valmistatud tooted 2. sajandil eKr jõudsid. Inimeste, kaupade ja ideede liikumine oli seniarvatust laiaulatuslikum ja intensiivsem,» selgitas kuraator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles