Mis värvi on komeet 67P?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko
Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko Foto: SCANPIX

Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) avalikustas esimese komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko värvifoto.

Kui uurimissond Rosetta saatis möödunud kuul sellele komeedile robot Philae, siis oli piltidelt näha vaid hallikat komeeti, edastab Huffington Post.

Teadlased kasutasid punast, rohelist ja sinist filtrit näitamaks, millist värvi oleks see komeet  päikesevalguses ja inimsilmaga lähedalt vaadatuna.

«Ilmnes, et see komeet paistabki inimsilmale mustana, mustemana kui seda on kivisüsi,» selgitas Saksamaa Max Plancki instituudi teadlane, Rosetta OSIRIS kaamera eest vastutav Holger Sierks.

Varasematel piltidel paistsi komeet 67P punakana, kuid see oli tingitud sellest, et nimetatud komeet peegeldab punast valgust efektiivsemalt kui teisi värvide lainepikkusi.

Kui komeedil oleks jääd, siis paistakse need siniste laikudena. Komeet 67P on aga kaetud tumeda tolmuga. Rosetta edaspidise missiooni käigus loodetakse teha kindlaks, millest see tolm koosneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles