USA peatas teadlaste meelehärmiks tüvirakkude uuringud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Embrüonaalsete tüvirakkude uurimine on pälvinud palju kriitikat.
Embrüonaalsete tüvirakkude uurimine on pälvinud palju kriitikat. Foto: SCANPIX

USA ringkonnakohus peatas riigi poolt toetatud embrüonaalsete tüvirakkude uuringud, vallandades sellega teadlaste terava kriitikatulva.

Kohtunik Royce Lamberth tegi otsuse teatavaks esmaspäeval ning kiitis heaks ajutise tõkendi uuringute vastu, mis rikuvad 1995. aastal vastu võetud Dickey Wickeri täiendust, kirjutab ABC News.

Seaduse nimetatud täiendus keelab riigi rahastatud uuringud, milles inimembrüo hävitatakse või teadlikult vigastuse- või surmaohtu seatakse. Värskelt määratud tõkendit võib aga niivõrd laialt tõlgendada, et teoorias peataks see ka mitmeid Bushi valitsuse ajal algatatud uuringuid.

Üks kohtuasja algatajatest, Nightlight Christian Adoptions’i tegevdirektor Ron Stoddart sõnas, et nende esialgne kavatsus polnud peatada kõik riigi poolt rahastatud embrüonaalsete tüvirakkude uuringud, vaid tõkestada riigi heakskiit uuringutele, mis julgustab jätkuvat inimembrüote hävitamist teaduse huvides.

Et aga kohtunik nii resoluutse otsuse vastu võttis, tuli kõigile üllatusena. Laiemalt võttes võib selle otsuse järgi sulgeda kõik riigi terviseinstituudi laborid, mis tegelevad embrüonaalsete tüvirakkudega.

Seega ohustab Lamberthi otsus kõiki embrüonaalsete tüvirakkude teadusprojekte üle kogu USA ning teadlased ootavad kiirelt apellatsiooni jõustumist.

«Kui otsust varsti ei muudeta, kahjustab see antud valdkonda parandamatult,» sõnas Michigani ülikooli tüvirakkude bioloogia keskuse direktor Sam Morrison.

Isegi kohtuotsuse kitsam tõlgendus paneb seisma märkimisväärselt palju pooleliolevaid teadusprojekte.

«See peatab uurimisprojekte üle kogu riigi. Isegi kui tegemist on eraviisiliselt rahastatud projektiga, on mõju tohutu, kuna paljusid meie koostööpartnereid rahastab riik ja seega oleme meie samuti otsusest mõjutatud,» selgitas New Yorgi Stem Cell Foundationi juhatuse esimees Susan Solomon.

«Taolised teetõkked võivad kunagi tulevikus tähendada meie liigikaaslastele tarbetut piina või surma. Me ei tohiks lubada poliitilistel lahkarvamustel kahjustada oma moraalset kohustust leevendada inimeste kannatusi, kui see on meie võimuses,» selgitas aktsiaseltsi Embryonic Sciences juhatuse esimees ja California Berkeley ülikooli biotehnika professor Michael West.

Teaduse õnneks leidub siinkohal ka teatuid möödahiilimisvõimalusi. Uus tehnoloogia võimaldab tüvirakke embrüost kätte saada loodet hävitamata. Näiteks on praegu elus umbes 3000 last, kelle arengu algfaasis tüvirakkusid eemaldati.

Lisaks on teadlaste üheks eneseõigustuseks see, et embrüonaalsete tüvirakkude uuringutes kasutatakse enamasti annetatud embrüoid, mis on üle jäänud kunstliku viljastamise protsessist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles