Massiivne must auk mõjutas noort Maad kiirgusega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shn144.blogspot.com

Saksamaa Max Plancki instituudi astronoomide sõnul mõjutas meie galaktika Linnutee keskel asuv must auk noort Maad suure kiirguskogusega.

Musta augu mõju meie planeedile oli märkimisväärne hoolimata sellest, et see asub tuhandete valgusaastate kaugusel, edastab iltalehti.fi.

Linnutee keskel olev must auk Sagittarius A* on Päikesest miljon korda massiivsem.

Sagittarius A* saatis kuus miljonit aastat tagasi Maa suunas radioaktiivse kiirguse, mis ületas meie tähe Päikese praegused kõige võimsamad plasmapursked.

Kui päikesepursked kestavad lühikest aega, siis mustast august pärit radioaktiivsus kestab nädalaid või isegi 100 000 aastat.

Teadlased on veendunud, et Päike jäi siis kiirguse poolest mustale augule alla.

Uuring näitas, et mustast august pärit kiirgus on mõjutanud meie planeedi ionosfääri ja osoonikihi teket ning nende kaudu ka elu ja evolutsiooni.

Teadlased Xian Chen ja Pau Amaro-Seoane rõhutasid, et see teooria nõuab lisauuringuid ja –kinnitust.

Uuring näitas samas, et galaktika keskosa, kus on must auk, muutub aktiivseks üks kord kümne või saja miljoni aasta jooksul.

Sagittarius A* asub Maast kaheksa kiloparseki ehk 26 000 valgusaasta kaugusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles