Lavendli lõhn tekitab usaldustunde

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavendel
Lavendel Foto: bien-etre-au-naturel.fr

Varasemast on teada, et lavendli lõhn rahustab ja lõdvestab, kuid uus uuring näitas, et see lõhn paneb ka kaaslasi rohkem usaldama ja tekitab usaldustunde. 

Hollandi Leideni ülikooli teadlase Roberta Sellaro sõnul mõjutab lavendel inimkäitumist mitmel viisil, kirjutab Huffington Post.

«Meie uuring näitas, et lavendli lõhn mõjutab elu ja olukordi, milles usaldus on tähtsal kohal. Lavendilõhn näiteks hõlbustab läbirääkimisi ja auto müümist. Poed saavad lavendli lõhna kasutada selleks, et kliendid seal rohkem aega veedaksid ning rohkem raha kulutaksid. Lavendel aitab ka spordipsühholoogias loomaks meeskonnatunnet ja –usaldust,» selgitas uurija.

Teadlased tegid katse, milles andsid üheke grupile nuusutada lavendli ja teisele piparmündi lõhna.

Siis paluti katsealustel mängida mängu, millega mõõdeti kui palju kaaslast usaldatakse.

Mängus anti ühele osapoolele viis eurot ning tal anti  valida, kui palju ta kaaslasele sellest annab. Raha saanu pidi aga otsustama kas ta jagab saadud raha või mitte.

Pärast lavendlilõhna nuusutamist andsid katsealused kaaslasele suure osa viiest eurost ehk 3,90 eurot. Piparmünti nuusutanud andsid aga 3,23 eurot.

Uuring näitas, et inimeste vaheline usaldus sõltub olukorrast ja keskkonnafaktoritest.

Mitmed varasemad aroomiteraapia uuringud on paljastanud, et lavendel mõjutab meele- ja heaolu.

Lavendliõli kasutamine aroomilambis loob rahustava koduse atmosfääri. Nahale määrides alandab see õli stressi, närvilisust, depressiooni, unetust ja väsimust. Miks mitte panna seda õli ka padjale.

Teadlased tegid katse, milles uurisid enne magamaminekut lavendlit nuusutanute aju. Ilmnes, et need isikud magasid sügavalt kogu öö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles