Hiidsisalikud hukkusid 1000 aastat kestnud meteoriidisaju tagajärjel?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiidsisalikud hukkusid 1000 aastat kestnud meteoriidisaju tagajärjel?
Hiidsisalikud hukkusid 1000 aastat kestnud meteoriidisaju tagajärjel? Foto: SCANPIX

Uue teooria kohaselt võisid hiidsisalikud 65 miljonit aasta tagasi välja surra umbes 1000 aastat kestnud meteoriidisaju tagajärjel.

Siiani kehtinud teoorias seisab, et nii hiidsisalikud kui ka tollase keskkonna hävitas tänapäeva Mehhiko lahte langenud asteroid, mille tagajärjel tekkis  Chicxulubi kraater, kirjutab scinecedaily.com.

Kuid Ukrainast leiti Chicxulubi kraatriga peaaegu samal ajal tekkinud kraater.

Ukraina Boltõshi  meteoriidikraater avastati 2002. aastal. Selle põhjal püstitati teooria, et hiidsisalikud võisid surra välja lausa meteoriidisaju tagajärjel.

Teadlased uurisid oma teooria tõestamiseks Boltõshi kraatri fossiilset taimekihti. Leiti, et sõnajalad olid ühes esimesed, mis hakkasid pärast katastroofi seal kasvama. Sealt avastati suures koguses fossiliseerunud sõnajala spoore.

Uurijate sõnul oli kaks erinevat sõnajala spooride kihti, mis viitavat sellele, et piirkonda võis tabada kaks meteoriiti.

«Arvame, et Ukraina kraater tekkis kahes järgus, millest esimene eelnes ja teine järgnes Chicxulubi sündmusele,» selgitas uurija Simon Kelley.

Samuti ei välistatud, et tulevikus võidakse veelgi selliseid meteoorisajule viitavaid kraatreid leida.

Meteoriidieksperdi Monica Grady arvates võis meteoriidisaju põhjustada planeetidevahelisest ruumist pärinevate kehade kokkupõrkamine Maa-lähedaste kosmiliste objektidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles