26. jaanuaril liigub Maast mööda poole kilomeetri pikkune asteroid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asteroid
Asteroid Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA teatas, et 26. jaanuaril möödub Maast poole kilomeetri pikkune asteroid.

Nimetust 2004 BL 86 kandev asteroid liigub meie planeedist mööda vaid «kiviviske» ehk 1,2 miljoni kilomeetri kauguselt, edastab The Guardian.

See on kolm korda pikem vahemaa kui Kuu kaugus Maast.

Astronoomide sõnul on välistatud, et see asteroid võiks Maaga kokku põrgata.

Palja silmaga seda asteroidi kui see on Maale kõige lähemal, siiski ei näe. Seda võib näha küll teleskoopide ja võimsate binoklite abil.

Järgmine kord, mil sellise suurusega asteroid Maast üsna lähedalt möödub, on 2027. aastal. Siis on oodata «visiidile» asteroidi 1999 AN10.

NASA Maa lähedaste objektide programmi koordinaator Don Yeomans kinnitas, et 2004 BL86 asteroid möödub Maa lähedalt, kuid ohtu see endast ei kujuta.

Ta jätkas, et samas võimaldab lähedalt möödumine seda paremini uurida.

«Asteroidid on väga erilised kosmilised objektid, kuna nad on planeetide ehituskivid ning samas ka elutoojad, sest neil leidub vett. Ei ole välistatud, et tulevikus hakatakse asteroididelt mineraale kaevandama,» nentis asjatundja.

Nüüd Maast mööduv asteroid leiti 30. jaanuaril 2004  USAs New Mexicos White Sandsis asuva Maa lähedaste objektide vaatlemise teleskoobi abil.

Maa lähedaste objektide vaatlemise programmis, mida tuntakse ka nime all Spaceguard, jälgitakse Maale potentsiaalseks ohuks olevaid kosmilisi objekte, eelkõige asteroide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles